VIANEN - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een taakstraf van 120 uur (waarvan 30 uur voorwaardelijk) en een rijontzegging voor de duur van ene jaar (waarvan zes maanden voorwaardelijk) geëist tegen een 35-jarige beroepschauffeur uit Ede. Hij wordt er van verdacht met zijn vrachtwagen een fietser te hebben aangereden in Vianen. Ook moet e verdachte als het aan het OM ligt een training cognitieve vaardigheden volgen.


Op 19 februari 2020 komt de verdachte met zijn voertuig, een klein formaat vrachtwagen, op de Hagenweg in Vianen in een file terecht. De verdachte heeft haast, zo verklaart hij later, en besluit om via het naastgelegen fietspad de opstopping te omzeilen. Op het fietspad probeert hij een fietser in te halen. Dit gaat helemaal mis. De chauffeur raakt de fietser en rijdt vervolgens over het op de grond gevallen slachtoffer. De fietser loopt daarbij meerdere botbreuken en zenuwschade op.

De verdachte heeft in de visie van het Openbaar Ministerie grote risico’s genomen bij de keuzes die hij heeft gemaakt en heeft daarbij grove inschattingsfouten gemaakt. In juridische zin wordt hem verweten ‘aanmerkelijk onoplettend en onvoorzichtig te hebben gehandeld’. Het slachtoffer heeft hiervoor de prijs moeten betalen.

Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met het feit dat de verdachte niet eerder is veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeval met letsel tot gevolg.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.