ZEIST - Tegen een 28-jarige man uit Zeist die in juni dit jaar een voorbijganger op de fiets met een mes in de rug stak, is vandaag de maatregel van tbs met dwangverpleging geëist.

Het incident vond plaats op 12 juni op het Sumatrapad om ongeveer zes uur in de namiddag. De verdachte was helemaal naakt, viel de fietser aan, sloeg hem een aantal malen op zijn rug en stak hem vervolgens met een mes. Hierbij brak het handvat af. Dit werd later teruggevonden in de woning van de verdachte. In het ziekenhuis bleek dat het lemmet helemaal in het lichaam van het slachtoffer was gegaan en zijn long net niet had geraakt. Vanwege zijn problematiek had de verdachte een begeleider die de politie over hem inlichtte. De verdachte werd direct daarop aangehouden.

In het onderzoek door de politie legden meerdere mensen die getuige waren geweest van het incident een verklaring af. Ook bleek dat er sinds 2016 meldingen over de man waren terzake overlast en agressie en dat er eerder aangifte tegen de man was gedaan. Op 10 april dit jaar duwde hij iemand die hierdoor ten val kwam en sloeg deze persoon. Diezelfde dag trok hij een ander van de fiets en ook nu sloeg hij deze fietser. Beide incidenten waren in Leusden. En in november 2019 mishandelde hij iemand in Zeist. Dit alles is ten laste gelegd als drie mishandelingen en een poging doodslag dan wel poging zware mishandeling.

Uit het onderzoek naar zijn persoon is gebleken dat de verdachte sinds 2017 een schizofreen proces doormaakt en psychotisch was ten tijde van de steekpartij. Ook zijn er aanwijzingen voor een autisme stoornis. Het recidiverisico wordt ingeschat als hoog. Het advies van de deskundigen is de verdachte te beschouwen als volledig ontoerekeningsvatbaar.

De officier van justitie vond de feiten bewezen en volgde het advies van de deskundigen. Ze vroeg de rechter, gelet op de ernst van de gepleegde feiten, maar vooral gezien de ernst van de problematiek bij de verdachte, hem te ontslaan van alle rechtsvervolging en hem de maatregel van TBS met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.