SOEST - Een 33-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag. De man onttrok zich aan zijn begeleid verlof vanuit een tbs-kliniek en viel in Soest zijn ex-vriendin aan met een mes. Hij stak meerdere keren op haar in, in het bijzijn van haar zoontje. Een destijds 16-jarige jongen, die de man hielp om te ontsnappen en in Soest te komen, wordt veroordeeld tot 8 maanden cel en een voorwaardelijke PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs.


Ontsnapt

De man weet op 30 november 2022 te ontsnappen aan zijn begeleid verlof vanuit een Nijmeegse tbs-kliniek. Daar verblijft de verdachte omdat hij eerder is veroordeeld voor doodslag op zijn toenmalige partner. Nadat hij zich heeft onttrokken aan zijn begeleiding, stapt hij in een klaarstaande auto en rijdt samen met zijn minderjarige handlanger naar Soest. Hij laat zich afzetten bij de woning van zijn ex-vriendin. Eenmaal binnen pakt hij een keukenmes en steekt daarmee meerdere keren op haar in, terwijl het jonge zoontje van de vrouw er getuige van is.

Poging doodslag

Verklaringen van het slachtoffer en haar zoontje worden ondersteund door een letselrapport, waaruit blijkt dat het slachtoffer twaalf steek- en snijwonden opliep. De forensisch arts verklaarde dat de verwondingen die de vrouw had goed passen bij haar lezing van het incident. Volgens de officier van justitie had de verdachte een vooropgezet plan en maakte hij zich daarmee schuldig aan poging moord. De rechtbank gaat niet mee met de eis van 18 jaar gevangenisstraf omdat er geen sprake is van poging tot moord, maar van poging tot doodslag. Volgens de rechtbank bevat het dossier weliswaar aanwijzingen dat er sprake is van voorbedachten rade, maar zijn er ook omstandigheden die daar niet op wijzen en die wegen zwaarder. Zo is de verdachte een tijdje in de woning van het slachtoffer geweest voordat hij haar aanviel met het mes en had hij al die tijd de gelegenheid om haar om het leven te brengen. Als de verdachte daadwerkelijk met dat plan naar de woning was gegaan, had hij zijn ex-vriendin meteen kunnen aanvallen. Dat deed hij niet en hij koos er zelfs voor om tijdens zijn bezoek aan het slachtoffer te videobellen. Ook stuurde hij de vluchtauto weg. Volgens de rechtbank maakte de man zich schuldig aan poging tot doodslag en legt hem daarom een celstraf van 10 jaar op. Dit is de maximale straf voor een poging tot doodslag die op dat moment kon worden opgelegd, omdat het delict plaatsvond vóór de datum dat de maximumstraf voor poging tot doodslag werd verhoogd. Er wordt geen nieuwe tbs-maatregel opgelegd aan de verdachte, omdat de eerder opgelegde tbs-maatregel na deze straf wordt hervat. Bovenop de oplegde 10 jaar cel moet de verdachte ook nog een deel, bijna 3 jaar, van een eerder opgelegde straf uitzitten.

Minderjarige handlanger

De minderjarige handlanger van de verdachte, die ervoor zorgde dat de man de beschikking had over een vluchtauto met chauffeur en met hem naar Soest reed, wordt door de rechtbank veroordeeld voor hulp bij de ontsnapping van de tbs-er. Hij wordt vrijgesproken voor betrokkenheid bij de steekpartij. Daarnaast wordt hij ook veroordeeld voor wapenbezit en het voorbereiden van een afpersing. De rechtbank veroordeelt hem tot 8 maanden jeugddetentie. Deze straf heeft hij al in voorarrest uitgezeten. Ook legt de rechtbank hem een voorwaardelijke PIJ-maatregel op, ook wel jeugd-tbs.