UTRECHT - De rechtbank Midden-Nederland heeft vijf mannen en één vrouw veroordeeld voor hun aandeel binnen een professioneel opgezette plofkraakgroep. Volgens de rechtbank ging het om een criminele organisatie die zich bezighield met de voorbereiding en het plegen van plofkraken in Duitsland. Drie verdachten hebben ook daadwerkelijk een plofkraak gepleegd. De rechtbank veroordeelt een man uit Den Bosch tot een celstraf van 5 jaar, een man uit Utrecht tot 40 maanden waarvan 12 voorwaardelijk en een andere Utrechter tot 40 maanden onvoorwaardelijk.


Bestellen van pinautomaten

In de periode van november 2019 tot februari 2020 worden in diverse plaatsen in Duitsland plofkraken op geldautomaten gepleegd. De politie ontvangt informatie over een aantal gepleegde plofkraken in de deelstaat Nedersaksen. In ieder geval twee van de opgeblazen automaten zijn van hetzelfde merk. Eind januari 2020 bestelt een man een pinautomaat van dit merk en geeft daarbij aan dat het afgeleverd moet worden op een adres in Utrecht. Een paar maanden later worden er nog eens vijf van dit soort pinautomaten besteld. Opnieuw bedoeld voor hetzelfde adres. De Duitse politie vermoedt dat ze worden aangeschaft om deze technisch te onderzoeken en voor proefontploffingen te gebruiken, met als uiteindelijke doel succesvolle plofkraken te kunnen plegen. De politie plaatst plaatsbepalings- en afluisterapparatuur in de pinautomaten die in Utrecht worden afgeleverd en krijgt uiteindelijk zo de verdachten in beeld. Uit onderzoek blijkt dat het adres waar de pinautomaten worden afgeleverd, gebruikt wordt als trainingslocatie voor het voorbereiden en plegen van plofkraken.

Criminele organisatie

Volgens de rechtbank vormden vijf van de verdachten samen een criminele organisatie die zeer professioneel en berekenend te werk ging. Elke verdachte had zijn of haar eigen rol in het geheel. Drie van hen pleegden uiteindelijk ook daadwerkelijk een plofkraak, een ander hield zich vooral bezig met het onderzoeken van de automaten en een vrouw uit Den Bosch maakte de zogenoemde ‘pizzaschijven’ met bijbehorend explosief materiaal die in de geldautomaten geschoven konden worden. In de zaak van een verdachte uit Utrecht die als ‘driver’ in de vaak gestolen of gehuurde auto’s reed, is niet bewezen dat ook hij onderdeel uitmaakte van de criminele organisatie. Wel trof hij voorbereidingshandelingen. Deze verdachte is in 2021 ook al veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op de A2.

Straffen

De rechtbank houdt bij het opleggen van de straffen rekening met de professionele en berekenende werkwijze van de verdachten. De mannen die uiteindelijk ook plofkraken pleegden worden veroordeeld tot celstraffen van 5 jaar, 40 maanden (waarvan 12 maanden voorwaardelijk) en 40 maanden onvoorwaardelijk. De rechtbank veroordeelt de Utrechter die zich bezighield met het onderzoeken van de pinautomaten tot een celstraf van 20 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en legt de ‘driver’ een celstraf op van 9 maanden. De vrouw uit Den Bosch is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 8 voorwaardelijk.