IJSSELSTEIN - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen geëist tegen vier mannen uit IJsselstein die ervan verdacht worden maandenlang twee deallijnen te hebben geëxploiteerd. Deze deallijnen kwamen tijdens een eerder onderzoek in beeld. Via de twee mobiele nummers ontvingen de mannen bestellingen van gebruikers van hoofdzakelijke cocaïne, waarna ze deze leverden. Twee van de verdachten zijn ook vervolgd voor het in brand steken van een auto in Nieuwegein.


Binnen het onderzoek zijn de verplaatsingen van de verdachten zorgvuldig in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat de twee dealtelefoons in de periode van november 2022 tot juli 2023 telkens met een of meer van de mannen meebewogen. Ook afgetapt telefonieverkeer, afgeluisterde gesprekken en observaties leveren bewijs dat de vier de beheerders van de afgetapte deallijnen waren en de bestelde drugs bezorgden. Ook bleek uit de communicatie tussen twee verdachte dat zij verantwoordelijk zijn voor het stichten van een autobrand op de Wierselaan in Nieuwegein in april 2023. Tijdens de aanhouding van de mannen bleken ze allemaal in het bezit van te zijn van een hoeveelheid cocaïne oplopend tot 88 gram.

Het wordt de verdachten extra kwalijk genomen dat het merendeel van de drugsdeals plaats vond rondom een locatie van het Leger de Heils, een plaats waar verslaafden opgevangen worden. “Hoe duidelijk wil je het hebben dat drugs mensen de vernieling in helpen en dat als je hen dat verkoopt, je dus rechtstreeks bijdraagt aan hun ellende”, aldus de officier van justitie.

Tegen de mannen, wiens leeftijd varieert van 19 tot 24 jaar, zijn celstraffen geëist van vier jaar, (waarvan een half jaar voorwaardelijk), drie jaar en negen maanden (waarvan een half jaar voorwaardelijk), vijftien maanden (waarvan drie maanden voorwaardelijk) en vijftien maanden geheel onvoorwaardelijk.

De officier van justitie heeft de rechtbank verzocht de twee verdachten van de brandstichting te verplichten een schadevergoeding van 3500 euro aan het slachtoffer te betalen.

Tijdens het onderzoek zijn drie auto’s waarover de verdachten beschikten in beslag genomen. Omdat deze auto’s gebruikt zijn voor het dealen van drugs is de rechtbank verzocht deze verbeurd te verklaren, wat betekent dat de verdachten deze niet meer terug zullen krijgen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.