HOUTEN - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag gevangenisstraffen tot vijf jaar geëist tegen drie verdachten van een woningoverval in Houten. Bij de overval werd een ouder echtpaar in het eigen huis beroofd van onder meer een geldbedrag van negenduizend euro en sieraden.


Op 18 oktober 2021 doet de mannelijke bewoner nietsvermoedend de deur open als er rond half negen in de avond aangebeld wordt door een als pakketbezorger geklede man. Deze man komt echter met geweld de woning binnen en wordt gevolgd door een tweede overvaller met een vuurwapen. De bewoner komt ten val en wordt op zijn hoofd geslagen. Hij loopt daarbij een hoofdwond op. In de woonkamer bedreigen de overvallers ook zijn echtgenote met een vuurwapen. Zowel de man als de vrouw krijgen een kussen op hun gezicht gedrukt. Een van overvallers doorzoekt de woning en vindt een kluis. Met de nodige bedreigingen krijgen ze de man zover dat hij deze opent. De overvallers gaan er vandoor met onder meer contant geld, bankpassen, sieraden en de telefoons van de slachtoffers.

Onderzoek leidt tot aanhoudingen

De politie stelt direct een onderzoek in. Op de kluis wordt een vingerafdruk gevonden die gekoppeld kan worden aan een nu 20-jarige man uit Arnhem. Als zijn telefoon getapt wordt, blijkt hij met de medeverdachte in gesprek te zijn over het plegen van een nieuwe overval. Daarop worden beide mannen op 10 december aangehouden. De Arnhemmer bekent tijdens een verhoor de overval te hebben gepleegd. Hij zit sinds zijn aanhouding in voorarrest. De aangehouden medeverdachte zal op een later moment terecht staan voor de overval in Houten. Zijn zaak is gevoegd bij een andere strafzaak die tegen hem loopt in het arrondissement Oost-Nederland.

Meerdere medeplegers

Behalve de 20-jarige Arnhemmer stonden vandaag ook een 23-jarige vrouw en een 21-jarige man, beiden uit Velp, voor de rechter. Hoewel zij zelf niet in de woning geweest zijn, is hun rol wat betreft voorbereiding en ondersteuning dermate groot dat in de visie van het Openbaar Ministerie het medeplegen van de overval bewijsbaar is. Uit onder meer verklaringen van medeverdachten, onderzoek naar telecomgegevens en afgeluisterde gesprekken, blijkt volgens de officier van justitie dat ze de overval organiseerden en faciliteerden en beiden buiten de woning aanwezig waren ten tijde van de overval. De vrouwelijke verdachte regelde en bestuurde bijvoorbeeld ook de auto die gebruikt werd. De man regelde onder meer een vuurwapen. Beiden deelden in de buit en hielpen deze na de overval te verbergen.

Strafeisen

Het overvallen van nietsvermoedende bewoners in hun eigen huis is een zeer ernstig misdrijf. Het daarbij toegepaste geweld maakt deze zaak nog kwalijker. “De overval is gepleegd tegen oudere mensen, met een vuurwapen en met geweld dat heeft geleid tot verwonding. In hun eigen huis, waar zij veilig moeten kunnen zijn. Onder bedreiging van meerdere vuurwapens hebben ze moeten toezien hoe hun spullen werden gestolen”, aldus de officier van justitie. Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met onder meer het strafblad van de verdachten, hun proceshouding en wat betreft de vrouwelijke verdachte met een licht verminderde toerekeningsvatbaarheid als gevolg van psychische problematiek. Alles afwegend leidt dit tot een eis van vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de 21-jarige man uit Velp en tot eisen van vier jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen de 20-jarige Arnhemmer en de 23-jarige vrouw uit Velp. Daarbij gelden voor de twee laatstgenoemden diverse bijzondere voorwaarden met een proeftijd van drie jaar.

Ook is de rechtbank verzocht de verdachten te verplichten de schade van de overval te vergoeden.