AMERSFOORT - “Wie in wapens handelt, is de eerste schakel in het gewelddadige gebruik ervan en faciliteert de zware georganiseerd criminaliteit”. Dat hield de officier van justitie een 36-jarige verdachte van wapenhandel uit Amersfoort vandaag voor. Ze eiste een gevangenisstraf van vijfenhalf jaar tegen hem. Ook eiste ze de verdiensten van de wapenhandel, ruim 26.000 euro, af te pakken.


Het onderzoek naar de wapenhandel in Midden-Nederland startte in maart 2020 met restinformatie uit een ander onderzoek. De verdachte in dat onderzoek had via Telegram een uzi gekocht bij ‘Luciano Pavarotti’ want ‘er moest er één gaan slapen’. Het wapen werd opgehaald op het adres van de verdachte in Amersfoort.

Los hiervan werden bij een autocontrole in Amsterdam in februari 2020 wapens gevonden; in de telefoon van de bestuurder stonden chatberichten met dezelfde ‘Pavarotti’ over de aankoop en levering van wapens. Deze koper, een 22-jarige man uit Nieuwegein, staat 30 juni a.s. voor de rechter voor wapenbezit en het ombouwen van wapens.

Ook waren er drie mannen, van 27, 30 en 56 jaar uit Lelystad, in februari 2020 aangehouden vanwege drugshandel. Ook in hun telefoons stonden berichten met ‘Pavarotti’ over de verkoop en levering van wapens. Over en weer werd tussen hen gehandeld in vuurwapens, een demper, magazijnen en patronen. Deze drie verdachten staan vrijdag 11 juni voor de rechter.

Toen de verdachte medio april 2020 onder de tap stond, kwamen twee andere verdachten in beeld, van 21 en 22 jaar uit Westervoort en Oss. Zij importeerden gas/alarmpistolen vanuit Tsjechië en bouwden ze om tot wapens waarmee kogels kunnen worden afgevuurd. Toen uit telefoongegevens duidelijk was dat de wapens naar de woning van de 22-jarige verdachte waren gebracht, werd zijn woning doorzocht. Er werden wapens, ombouwmaterialen, munitie en een munitiepers gevonden en in beslag genomen. Tegen deze verdachten eiste de officier van justitie gisteren gevangenisstraffen van drie en twee jaar, waarvan telkens een jaar voorwaardelijk. Uit berichtenverkeer en betalingsgegevens was duidelijk dat ze al langer bezig waren met de import en ombouw van pistolen.

Een achtste verdachte, een 28-jarige man uit Drachten, staat donderdag 10 juni voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht een aantal malen wapens van de verdachte uit Amersfoort te hebben gekocht.

In het politieonderzoek heeft tweemaal een pseudokoop plaatsgevonden. Bij de overdracht zei de verdachte dat hij alles kon leveren, ‘alles wat je maar wilt, automatisch, zwaar, AK…’. Bij de tweede pseudokoop bood hij ook granaatwerpers en een scorpion aan: ‘ik ga op voor terreur’, voegde hij eraan toe. Bij deze pseudokoop werd een negende verdachte gezien. Deze 26-jarige man uit Tilburg staat op 23 juni voor de rechter in Lelystad.

Op basis van het onderzoek vond de officier van justitie alle feiten bewezen. Ze wees op het gevaar van vuurwapens in onbevoegde handen en benoemde daarbij een schietpartij in Amsterdam Zuid-Oost vorige maand waarbij een tweejarige kind gewond raakte door een verdwaalde kogel. “Dagelijks vinden er in Nederland gemiddeld twee schietpartijen plaats en degene die de wapens in omloop brengt, is daar ook verantwoordelijk voor”, aldus de officier van justitie. Ze eiste tegen de Amersfoorter een gevangenisstraf van vijfenhalf jaar en ontneming van zijn criminele verdiensten.