VEENENDAAL - Bij een politie-actie in Veenendaal en Wageningen zijn dinsdag 15 februari twee mensen aangehouden voor mensenhandel. Het gaat om twee mannen van 21 en 26. Allebei komen ze uit Veenendaal.

Rond 06:00 uur in de vroege ochtend is een inval gedaan op vier locaties, waarna de aanhoudingen volgden. Ook zijn er een aantal telefoons in beslag genomen. De actie is onderdeel van een groot onderzoek naar mensenhandel door het Team Mensenhandel en Migratiecriminaliteit (TMM) van de eenheid Midden-Nederland in samenwerking met de eenheid Oost-Nederland. Het onderzoek richt zich op de seksuele uitbuiting van een meerderjarig slachtoffer. Dit zou zijn gebeurd tussen oktober 2020 en eind maart 2021 in verschillende plaatsen in het land, waaronder in Veenendaal, Doorn en Utrecht.

Lange adem
Eerder zijn in dit onderzoek al vier verdachten aangehouden. De mannen die vanochtend zijn opgepakt, zijn meegenomen voor verhoor en zitten vast. Collega Han van het onderzoeksteam is blij met het resultaat. ‘Dit was een proces van de lange adem. Het resultaat van vandaag is te danken aan maandenlang onderzoek en de inzet van heel veel collega’s.’ Met de actie van vandaag is de zaak niet rond, er volgen mogelijk later nog meer aanhoudingen.

Wat is mensenhandel?
Mensenhandel is onder andere het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang. Het doel van de mensenhandelaar is de uitbuiting van een persoon. Er zijn allerlei vormen van mensenhandel, zoals criminele uitbuiting en arbeidsuitbuiting en seksuele uitbuiting. De slachtoffers moeten vaak onder mensonterende omstandigheden werken. Het geld dat ze verdienen moeten ze voor een groot deel inleveren.

Meer weten? Kijk op politie.nl