UTRECHT - Tegen een 18-jarige Utrechter, die verdacht wordt van de handel in drugs in de periode juni 2019 tot juni 2020, is vandaag jeugd-tbs en een celstraf van twee jaar geëist. Hij wordt gezien als de leider van de criminele organisatie in Utrecht Zuid gericht op cocaïnehandel. De medeverdachten zijn op eerdere zittingen veroordeeld.


Omdat de feiten voor een deel plaatsvonden toen de verdachte 17 was, werd de zaak achter gesloten deuren behandeld. Maar de feiten spreken voor zich. Het onderzoek begint met de aangifte van een 20-jarige kwetsbare jongen die drugsverslaafd was. In ruil voor drugs, gebruikte een groep jongens zijn huis om drugs te bereiden. De groep behandelde hem slecht: hij werd bestolen en mishandeld, hij leefde in angst. In maart 2020 kwam hij om het leven.

In het onderzoek ontstond een beeld van een criminele organisatie die vanuit Utrecht Zuid werkte, cocaïne, MDMA en amfetamine verhandelde. Niet alleen in Utrecht, maar bij bestellingen boven de 100 euro door het hele land. De verdachte stuurde een aantal jongens aan voor het vervoer van de drugs en een meisje voor het betalingsverkeer. Naast het bezit en dealen van hard drugs is hem ten laste gelegd: deelname aan een criminele organisatie, witwassen van het criminele geld, mishandeling en beroving van de aangever, diefstal van een telefoon, verzet bij de aanhouding en een gewelddadige gijzeling van een 18-jarige jongen.

Deze 18-jarige jongen moest in opdracht van de verdachte geld pinnen en dit overdragen. Toen de jongen dit geld niet overdroeg, werd hij gegijzeld en mishandeld. Er werd met een boormachine gedreigd zijn knie te doorboren. Hij werd meegenomen naar een bos, waar hij zich helemaal moest uitkleden en werd gefilmd. Een brandende sigarettenpeuk werd op zijn enkel uitgedrukt.

De officier van justitie benadrukte de immense ellende die deze gewelddadige drugswereld met zich mee brengt. Die ellende is in deze zaak bijzonder zichtbaar geworden in de manier waarop de verdachte zich tegenover de 18-jarige en 20-jarige jongens heeft misdragen. Daarnaast heeft hij misbruik gemaakt van andere, soms ook kwetsbare personen, alles voor zijn eigen gewin.

De officier vond de feiten bewezen. Voor de verdachte is verplichte hulpverlening noodzakelijk en daarom eiste hij jeugd-tbs. Daarnaast eiste hij de maximumstraf voor minderjarigen: twee jaar jeugddetentie. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.