UTRECHT - De rechtbank Midden-Nederland heeft een 55-jarige man uit Utrecht veroordeeld tot 2 maanden gevangenisstraf. Ook moet de man daarom nu alsnog 6 maanden van een eerdere celstraf uitzitten. De man plaatste in april een bedreigend bericht op de Facebookpagina van zijn ex-vriendin.


De verdachte werd in 2012 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn toenmalige vriendin. In 2017 kwam de man onder voorwaarden vrij, waarna hij een relatie kreeg met het slachtoffer. Zij verbrak in april de relatie met de verdachte. Een dag daarna krijgen kennissen van het slachtoffer via haar Facebook een oud artikel uit de Stentor te lezen met de kop ‘Eis: 15 jaar voor de moord op Monique Maes’. Dit artikel is gedeeld door de verdachte en ging over de zaak waarin hij is veroordeeld. De verdachte verklaarde later dat hij de kennissen van zijn ex-vriendin op deze manier op de hoogte wilde stellen van zijn verleden.

Angst

De rechtbank ziet de actie van de verdachte als een zeer ernstige bedreiging tegenover het slachtoffer. Uit het delen van dit artikel via haar Facebook, kon het slachtoffer opmaken dat haar ex-vriend zijn voormalige vriendin om het leven had gebracht. Hiermee heeft de verdachte zijn ex-partner angst aangejaagd. Daarbij heeft verdachte dit bericht gedeeld met de telefoon van het slachtoffer en daarmee inbreuk gemakt op haar online privacy. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 2 maanden cel. Daarnaast heeft de verdachte de voorwaarden van zijn vrijlating geschonden, wat betekent dat hij nog 6 maanden van de resterende celstraf uit moet zitten.