WOERDEN - Op dinsdag 14 mei zijn door de Dienst Regionale Recherche van de Politie Midden-Nederland meerdere huiszoekingen gedaan en verdachten aangehouden in een drugsonderzoek. Dinsdagnamiddag viel de politie binnen bij twee woningen in Linschoten en Woerden.

Het onderzoek startte op basis van onderschepte Encrochat- en Sky ECC-chats. Deze leidden naar een 24-jarige verdachte. In de loop van het onderzoek is er nog een tweede verdachte in beeld gekomen.

Rond 18u00 op 14 mei kon het arrestatieteam de twee verdachten, een 24-jarige man en een 30-jarige man, aanhouden in Linschoten. Daarna werden ook nog twee woningen in Woerden en Linschoten doorzocht.

Vuurwapen

Op het moment van de aanhouding had een van de verdachten een geladen vuurwapen bij zich. In de woningen werd 28.000 euro aan contanten in beslag genomen. Ook werden sierraden, een duur merkhorloge, luxe handtassen, een geldtelmachine en meerdere telefoons in beslag genomen.

Berichtendiensten


De verdenkingen zijn voornamelijk gebaseerd op informatie afkomstig uit Sky ECC, een versleutelde berichtendienst. Deze cryptodienst werd veelvuldig gebruikt door criminelen. De afgelopen jaren zijn versleutelde chatdiensten, waardoor criminelen zich onbespied voelen, razend populair geworden. Door het ontmantelen van deze diensten heeft de politie al miljoenen chatberichten getraceerd.