UTRECHT - Dankzij goede en specifieke meldingen van bewoners en eigen onderzoek hebben we vanochtend een 19-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt te hebben opgeroepen om te komen rellen in Utrecht. Het gaat om de beheerder van een telegramaccount. Hij is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht opgeroepen te hebben tot geweld en zit vast. We doen op dit moment onderzoek naar dit account en de leden die hieraan toegevoegd zijn. Het is strafbaar dit soort berichten te delen en te verspreiden. Meerdere aanhoudingen zullen waarschijnlijk volgen.

Wat is opruiing en wat is er zo erg aan? Het oproepen via berichten op bijvoorbeeld social media om te gaan rellen heet opruiing. Ook het oproepen tot samenkomsten die nu verboden zijn en tijdens de avondklok valt hieronder. Dit is strafbaar, ook als je zelf geen fysiek geweld gebruikt en ook als er helemaal geen rel ontstaat. In – vaak besloten – groepen gaan berichten rond om op concrete tijden en plaatsen te gaan rellen in Utrecht. Dit werkt opzwepend en kan een echte rel tot gevolg hebben. Deze accounts onderzoeken we en we sporen de beheerders en gebruikers op die opruiiende berichten plaatsen en verspreiden. Screenshots van berichten die wij krijgen van bezorgde bewoners via www.politie.nl -/> meldingen over rellen, helpen hierbij! Ook via 0900-8844 krijgen we veel waardevolle informatie. We zijn hier erg dankbaar voor. Zo werken we samen aan het stoppen van opruiing. En aan het voorkomen van rellen en geweld in onze stad.

Blijf melden! Wij blijven onderzoeken en aanhouden! www.politie.nl -/> meldingen over rellen, 0900-8844, anoniem 0800-7000 of een bericht aan je wijkagent.