UTRECHT - Woensdag publiceerde Free Press Unlimited een onderzoek naar veiligheid van Nederlandse journalisten en fotografen, De conclusie was dat de veiligheid van deze beroepsgroep onder druk staat, het aantal incidenten toeneemt en de persvrijheid in het gedrang is. Hoe wrang is het dat nog geen dag later in Utrecht een cameraploeg van een publieke omroep in Utrecht werden beroofd van hun dure camera. Pleister op de wonde is dat de politie snel handelde en agenten binnen een half uur de twee verdachten konden aanhouden en de camera konden veiligstellen.


Een cameraploeg van de EO filmde donderdagmiddag 14 april rond 13.45 uur op de Donsvlinder. Vrijwel uit het niets verschenen twee mannen in een wit bestelbusje die de 39-jarige cameraman bedreigde met een schroevendraaier en de camera afpakte en razendsnel in de auto wegreden. Het tweetal (31 en 39) verbouwereerd en geschrokken achterlatend. Mede dankzij een alert rangerende getuige die via 112 de politiemeldkamer belde, kon de politie al snel resultaat boeken.

Op de Franciscusdreef konden agenten het vluchtende busje klemrijden en de twee inzittenden aanhouden. In de auto stond de camera inclusief statief. Beide verdachten, in de leeftijd van 17 en 18 jaar uit Utrecht zijn ingesloten.