UTRECHT - Op dinsdag 19 september zijn vijf verdachten van oplichting aangehouden in Utrecht. Zij worden ervan verdacht om meerdere ouderen te hebben opgelicht via een datingsite.


Oplichting is van alle tijden, maar de werkwijze van oplichters verandert. Oplichting via internet speelt een steeds prominentere rol. Bij de vorm van oplichting waar het in dit geval over gaat, hebben de slachtoffers (vaak 70+ jaar oude mannen) contact met iemand via een datingsite. Deze persoon doet net alsof ze voor een date willen afspreken met het slachtoffer. Van tevoren vragen ze al of het slachtoffer waardevolle spullen in huis heeft of geld. Vervolgens proberen ze bij het slachtoffer thuis af te spreken. Uiteindelijk wordt de woning van het slachtoffer leeggeroofd.

Aanhoudingen
Door snel te anticiperen op deze landelijke oplichting kon de recherche op 19 september vijf verdachten aanhouden. De verdachten zijn tussen de 16 en 21 jaar oud en komen uit Utrecht. Op 20 september zijn vier verdachten weer heengezonden. Het onderzoek gaat verder en er zullen naar verwachting meerdere aanhoudingen volgen.

Tips om oplichting te voorkomen

  • Laat u niet wegleiden van de datingsite
  • Breng uzelf en uw identiteit niet in gevaar door te snel op mensen te vertrouwen en voorzichtig te zijn als u mensen leert kennen
  • Vertrouw op uw intuïtie
  • Geef geen antwoord op vragen over waardevolle spullen in huis
  • Spreek niet af bij u thuis, maar kies een openbare locatie

Help de ouderen in uw omgeving!
We realiseren ons dat dit bericht wellicht niet bij iedereen aankomt. Veel mensen gaan nog uit van de goedheid van mensen. Vaak kan dat gelukkig nog, maar je moet niet iedereen vertrouwen. Daarom vragen we uw hulp. Leest u dit bericht wel en hebt u oudere mensen in uw (nabije) omgeving? Ouders, schoonouders, buren, vrienden of kennissen? Praat hierover met hen en vertel hen dat ze nooit moeten meegaan in dit soort oplichterspraatjes. Met z’n allen kunnen we niet vaak genoeg waarschuwen voor dit soort criminaliteit.