UTRECHT - De politie heeft dinsdagochtend 13 februari een 44-jarige verdachte aangehouden in een onderzoek naar meerdere moorden. Het gaat om cold cases uit de periode 2011 tot en met 2014: twee moorden in Amersfoort, twee in Houten en een in Steenbergen.


In november werd bekend dat de onderzoeken naar een aantal cold cases zijn heropend. Daarbij werden verbanden met andere zaken niet uitgesloten. Aanleiding voor de heropening was nieuwe informatie die bij de recherche was binnengekomen door onder andere cryptocommunicatie. Na een uitgebreid onderzoek kwam de aangehouden verdachte in beeld en die werd vanochtend aangehouden.

Liquidaties
In Houten werden op een parkeerplaats bij een hotel in 2011 de 47-jarige Pieter Vos en de 53-jarige Jaap Zillig uit het Brabantse Wijk en Aalburg geliquideerd. In Amersfoort kwam er in 2014 door schoten een einde aan het leven van de 22-jarige Mohammed Alarasi en de 38-jarige Samir Jabli. In datzelfde jaar werd de 68-jarige Rinus Moerer vermoord in Steenbergen. De slachtoffers werden allemaal op straat doodgeschoten, maar wie daarvoor verantwoordelijk is, bleef al die jaren een raadsel.

In beperkingen
De man die vandaag is aangehouden wordt verdacht van betrokkenheid bij alle genoemde moorden. Hij zit op dit moment een gevangenisstraf uit voor een ander misdrijf en blijft voorlopig vastzitten. De verdachte zit in beperkingen en dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan een rechter-commissaris. De politie doet verder geen mededelingen.

Meer aanhoudingen
Het onderzoek gaat ondertussen verder en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Heeft u informatie die ons kan helpen? Tippen kan via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Of 24/7 via onze online formulier. Wilt u anoniem blijven? Neem dan contact op met het Team Nationale Inlichtingen via 088- 661 77 34.