NIEUWEGEIN/DEN BOSCH - In de ochtend van woensdag 8 september 2021 komt er een einde aan het leven van Clarinda van den Bersselaar. Kort daarvoor wordt ze met een groot aantal messteken om het leven gebracht. Als verdachte pakt de politie haar ex-vriend op. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) eist een jarenlange gevangenisstraf en tbs tegen de man uit Nieuwegein.

Op de ochtend van haar dood maakt Clarinda een eind aan haar relatie met de verdachte. Ze laat weten naar haar ouders te gaan in Den Bosch. Uit de woning van zijn vriendin in Utrecht haalt de verdachte een mes. Eenmaal in Den Bosch ziet hij dat Clarinda in de buurt van haar ouders met de kinderwagen aan het wandelen is. Hij steekt haar dertig keer. Clarinda heeft geen schijn van kans en overlijdt ter plaatse.

Moeizame relatie

In het onderzoek wordt al gauw duidelijk dat de relatie tussen Clarinda en haar vriend niet over rozen ging. De verdachte zou zich geregeld agressief gedragen tegenover zijn vriendin, die hij ook mishandeld zou hebben. Over de eerdere problemen zijn verschillende berichten in de telefoon van Clarinda en ook in de telefoon van verdachte gevonden. De officier van justitie: ‘Strekking van dit alles is dat er sprake lijkt van een gewelddadige verdachte, die zijn emoties niet onder controle had.’

Stoornis

Dat beeld komt ook naar boven uit onderzoek door een psychiater en een psycholoog. Ze stellen onder meer een autismestoornis bij de verdachte vast, die als gevolg daarvan niet goed in staat is om sociale situaties in te schatten. Zijn emotie- en agressieprobleem zou zich vooral binnen relaties manifesteren.

Voorbedachte rade

Het OM heeft zich op basis van het dossier gebogen over de vraag of er sprake is geweest van voorbedachte rade. De officier van justitie vindt daarvoor voldoende aanwijzingen, onder meer in berichten en aantekeningen die bij de verdachte zijn gevonden. Daarin was onder meer te lezen dat hij zijn vriendin geweld zou aandoen wanneer ze bij hem weg zou gaan: ‘Ze is van mij’, werd onder andere opgetekend. ‘Een andere belangrijke aanwijzing is het mes dat hij heeft meegenomen naar Den Bosch. Volgens de officier van justitie heeft hij tijdens die reis geruime tijd kunnen nadenken over zijn daden. Het heeft hem er niet van weerhouden het mes mee te nemen en Clarinda te doden.’

Strafeis

De officier van justitie vindt het belangrijk dat de verdachte wordt behandeld voor zijn stoornis en aanverwante problemen: ‘De maatschappij moet maximaal tegen deze man beschermd worden, maar voor de vreselijke dood van Clarinda verdient hij een jarenlange celstraf. Hun zoontje moet voor altijd zijn moeder missen en ook de rest van de familie is Clarinda voor altijd kwijt. Dat is onverteerbaar’, zo vertelt de officier. Daarom eist hij de maatregel tbs naast een gevangenisstraf van veertien jaar.