BUNSCHOTEN - Een 31-jarige man uit Bunschoten die vanuit zijn woning handelde in drugs en medicijnen kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van twee jonge mannen uit het dorp. Ze stierven aan een overdosis methadon. De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig en verwijtbaar heeft gehandeld, maar dat maakt nog niet dat hij schuld heeft aan hun dood. De rechtbank veroordeelt de Bunschoter tot een celstraf van 18 maanden waarvan 172 dagen voorwaardelijk voor bezit van en handel in verboden middelen.

Overdosis

Op zondag 31 oktober 2021 krijg de politie twee aparte meldingen binnen over jonge mannen in Bunschoten die zijn overleden. De mannen zijn 27 en 36 jaar oud. Er wordt direct onderzoek verricht en wat opvalt is dat bij beiden sprake is van vergelijkbare uitslagen: er worden diverse sporen van verdovende middelen -waaronder cocaïne en methadon- aangetroffen. De voorlopige doodsoorzaak wordt vastgesteld als niet-natuurlijk, waarbij wordt gedacht aan drugs. Er gaan geruchten rond in het dorp dat verdachte slechte medicatie zou hebben verkocht. Hij meldt zich een dag later bij de politie. Naar eigen zeggen verkocht hij temazepam aan iemand die bevriend was met de twee slachtoffers. Bij doorzoekingen in zijn huis, auto en een chalet vindt de politie medicijnen en drugs.


Geen dood door schuld

De hoofdvraag waar de rechtbank antwoord op moet geven is of de man verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van de twee mannen. De officier van justitie vindt van wel en eiste daarom een gevangenisstraf van 5 jaar. Maar de rechtbank ziet dit anders. Volgens de rechtbank heeft de verdachte aanmerkelijk onvoorzichtig en verwijtbaar gehandeld. Hij had veel verschillende soorten verboden middelen in huis, zoals methadonpillen (die lijken op temazepampillen), en bewaarde een deel van deze middelen onverpakt, zonder opschrift of bijsluiter, op een plek die voor iedereen toegankelijk was. Hij liet toe dat verschillende mensen bij hem over de vloer kwamen, ook als hij zelf niet thuis was. Zo kon de afnemer methadon meenemen in plaats van temazepam, zonder dat dit gecontroleerd werd. De rechtbank vindt dat de verdachte anders had moeten en kunnen handelen. Hij had zeker een aandeel in de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van de twee mannen: als de methadon uit het huis van verdachte niet door de mannen was ingenomen, waren ze niet overleden. Maar is het overlijden ook de schuld van verdachte? De rechtbank oordeelt dat dit niet zo is. Kort gezegd zitten er te veel schakels tussen het handelen van verdachte en het overlijden van de mannen waar verdachte geen invloed op had en waaraan hij geen bijdrage heeft geleverd. Zo gaf hij niet zelf de methadon aan de mannen, was hij niet thuis toen de pillen op werden gehaald en is niet vast komen te staan dat verdachte toestemming gaf om de pillen bij hem thuis te pakken. De man heeft zelf dus geen actieve handelingen verricht bij die overdracht en speelde geen rol in het verwarren van de methadon met temazepam. De rechtbank veroordeelt de man tot een celstraf van 18 maanden waarvan 172 dagen voorwaardelijk voor bezit en handel in verboden middelen. Omdat hij het onvoorwaardelijke deel van de gevangenisstraf al in voorarrest heeft uitgezeten hoeft hij niet terug naar de gevangenis. Wel krijgt hij een verplichte behandeling voor zijn drugsverslaving opgelegd.