HOUTEN - Een 44-jarige man uit Houten is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden. De man nam zijn minderjarige dochter (13) en zoon (10) mee naar Syrië. Dit deed hij na overleg met hun moeder. Toen de man tegen de afspraak in zonder de kinderen terugkeerde naar Nederland, deed de moeder aangifte. De rechtbank veroordeelt de man voor het onttrekken van zijn minderjarige kinderen aan het gezag van hun moeder.


Syrië
De man vertrok op 17 juni 2019 met zijn minderjarige kinderen naar Syrië. Uit Whatsapp-gesprekken blijkt dat zijn vrouw, de moeder van de kinderen, op de hoogte was van hun reis. De man en de kinderen zouden vóór het begin van het nieuwe schooljaar weer terug zijn in hun woonplaats, Houten. Toen de dochter op 24 augustus 2019 vanuit Syrië haar moeder belde met de boodschap dat hun vader in zijn ééntje op weg was naar Nederland, deed de moeder aangifte.

Onttrekking aan gezag
In het telefoongesprek vertelde de dochter dat hun vader naar Nederland ging om ook hun derde kind op te halen. Zij en haar broertje wilden ook terug naar Nederland maar dat mocht niet van hun vader. Ze moesten bij hun familie in Syrië blijven. De dochter was tijdens het telefoongesprek overstuur en huilde. Moeder was bang dat haar man, zonder haar toestemming, de kinderen voorgoed in Syrië wilde laten blijven. Volgens de rechtbank handelde de man zonder de toestemming van zijn vrouw toen hij zonder de kinderen terugkeerde naar Nederland. Vanaf dat moment maakte hij zich schuldig aan onttrekking van de kinderen aan haar gezag.

Straf
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 1 jaar. Volgens het Openbaar Ministerie is bewezen dat de man de kinderen voor de duur van een week aan het gezag van hun moeder heeft onttrokken. De rechtbank gaat hier niet in mee. De moeder besefte namelijk pas kort voor haar aangifte op 25 augustus dat haar man de kinderen in Syrië wilde laten blijven. De rechtbank concludeert daarmee dat de daadwerkelijke onttrekking van het gezag begon op 24 augustus, toen bleek dat de vader in zijn ééntje op weg was naar Nederland. Het gaat dus in totaal om twee dagen. Vanwege de beperkte periode komt de rechtbank tot een lagere straf dan door de officier van justitie geëist. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 5 maanden. Omdat de man deze straf al in zijn voorarrest heeft uitgezeten, hoeft hij niet opnieuw de gevangenis in.