UTRECHT - De rechtbank Midden-Nederland heeft een 31-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden. Hij ontvoerde in mei vorig jaar een man in Utrecht en reed met het slachtoffer in zijn kofferbak naar België. Samen met een ander is hij ook veroordeeld voor een poging tot ontvoering later op dezelfde dag.

Ontvoering
In de nacht van 18 mei 2020 meldt een man zich bij de politie. Hij zegt een dag eerder door drie of vier mannen te zijn ontvoerd. Ze zouden hem hebben beetgepakt en hebben geslagen en getrapt. Uiteindelijk belandde hij in de achterbak van een auto en reden de mannen met hem naar België. Naar aanleiding van de aangifte heeft de politie beveiligingsbeelden van een parkeergarage uitgekeken. Hierop is te zien hoe een schermutseling plaatsvindt tussen een aantal mannen en het slachtoffer.

Poging ontvoering
Op het moment dat het slachtoffer aangifte doet op het politiebureau meldt ook een andere man zich. Hij zegt dat een groep mannen hem wilde ontvoeren, maar dat dat niet is gelukt. Volgens het slachtoffer probeerden ze hem in een kofferbak te stoppen en werd hij geschopt en geslagen. Op camerabeelden van een buurtbewoner is te zien hoe drie mannen proberen hem in de kofferbak te duwen. Omdat hij zich verzet lukt dit niet en blijft hij uiteindelijk alleen achter op het parkeerterrein. Het slachtoffer van de voltooide ontvoering eerder die dag verklaart bij de politie dat hij wist van deze poging tot ontvoering. De mannen zouden het op hen gemunt hebben in verband met een (mislukte) ripdeal. Zo herkende hij op het politiebureau ook het slachtoffer van de poging tot ontvoering.

Camerabeelden
Op de beelden van de poging tot ontvoering worden de 31-jarige verdachte en een 34-jarige medeverdachte herkend. Beide mannen worden hier dan ook voor veroordeeld. Dit ligt anders bij de voltooide ontvoering. Op grond van het dossier kan niet worden vastgesteld of de 34-jarige man daarbij betrokken is geweest. Uit de camerabeelden blijkt namelijk niet dat hij een concrete bijdrage heeft geleverd. Dit is wél het geval bij de 31-jarige verdachte. Naast de beelden baseert de rechtbank zich ook op de verklaring van het slachtoffer van de voltooide ontvoering. Volgens de rechtbank is die verklaring betrouwbaar omdat de man zich vrijwillig heeft gemeld bij de politie en daar ook belastend over zichzelf heeft verklaard. Zo benoemt hij de (mislukte) ripdeal. De beschrijving van de ontvoering komt daarnaast overeen met de ervaring van het andere slachtoffer. Bij het bepalen van de straffen kijkt de rechtbank naar straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd. In het geval van de 31-jarige man komt de rechtbank tot een gevangenisstraf van 20 maanden. De 34-jarige man wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden. Hij wordt vrijgesproken van het medeplegen van de voltooide ontvoering. De rechtbank spreekt een derde verdachte in deze zaak vrij.