UTRECHT - Een 29-jarige man die vorig jaar een stagiaire van de daklozenopvang in Utrecht neerstak, krijgt geen straf. Volgens de rechtbank Midden-Nederland kan het feit niet aan de man worden toegerekend omdat hij lijdt aan een psychische stoornis. De rechtbank ontslaat hem daarom van alle rechtsvervolging. Wel moet hij zich verplicht laten opnemen in een (forensisch) psychiatrisch ziekenhuis.


Ruzie
Op 23 mei 2019 is het slachtoffer op haar werk. Ze werkt als stagiaire bij de nachtopvang voor dak- en thuislozen aan de Maliebaan in Utrecht. Als ze een ruzie in de achtertuin hoort, gaat ze kijken. Ze ziet dat drie bewoners ruzie hebben. De verdachte zit op een stoel en heeft niets met de ruzie te maken. Als hij opstaat, ziet het slachtoffer dat hij een groot mes in zijn handen heeft. Het slachtoffer rent weg, maar de verdachte komt achter haar aan. Eénmaal binnen merkt ze pas dat de verdachte haar in haar buik heeft gestoken. Het slachtoffer moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Daar blijkt dat ze een gaatje in haar twaalfvingerige darm had. Vlak na dit incident probeerde de verdachte nóg iemand te steken. Deze persoon is door de verdachte op haar bovenarm geraakt.

Psychische stoornis
Uit de rapporten van deskundigen blijkt dat de verdachte intensieve psychiatrische zorg nodig heeft. Zo is bij de verdachte sprake van paranoïde schizofrenie. Deze stoornis was aanwezig toen hij de slachtoffers stak. Aangezien de verdachte psychotisch was, wordt geadviseerd de gebeurtenissen niet aan de verdachte toe te rekenen. Hij hoorde stemmen, met een negatieve inhoud, waardoor hij boos en achterdochtig was. De verdachte voelde zich bedreigd en had geen redelijk beeld meer van de werkelijkheid.

Geen straf, wel verplichte opname
De rechtbank is op basis van de conclusies van de deskundigen van oordeel dat de bewezen feiten niet aan de verdachte kunnen worden toegerekend. Dit betekent dat aan verdachte geen straf kan worden opgelegd. De rechtbank zal hem daarom ontslaan van alle rechtsvervolging. De officier van justitie diende op zitting een verzoekschrift in tot het verlenen van een zorgmachtiging. De rechtbank geeft die zorgmachtiging af. Dit betekent dat de verdachte moet worden opgenomen in een (forensisch) psychiatrisch ziekenhuis.