AMERSFOORT - Lopend politieonderzoek naar handel in verdovende middelen heeft geleid tot aanhoudingen van vier personen in Amersfoort op dinsdag 2 april. Tijdens doorzoekingen van verschillende woningen in Amersfoort en Woudenberg werden onder andere cocaïne en tassen met geld in beslag genomen.

Op dinsdag 2 april 2024 vond een ondermijningsactie plaats. Tijdens de actie zag de politie dat een tas werd overgedragen tussen twee personen. De ontvanger van deze tas, een 41-jarige man uit België, werd hierop aangehouden. De tas bevatte een groot geldbedrag. De bezorger van de tas, een 29-jarige man uit Amersfoort, werd gevolgd naar een woning ook in Amersfoort. Deze man werd aangehouden toen hij de woning verliet. Een andere 29-jarige man uit Woudenberg, die dezelfde woning verliet, werd ook aangehouden. Bij hem trof de politie een grote hoeveelheid cocaïne en tassen met geld aan.

Naar aanleiding van de aanhoudingen werden drie woningen doorzocht: twee woningen in Amersfoort en een woning in Woudenberg. In een van de woningen in Amersfoort trof de politie onder andere een geldtelmachine en verpakkingsmateriaal aan. In de andere woning in Amersfoort werd een forse hoeveelheid versnijdingsmiddel ontdekt en een grote hoeveelheid cocaïne in een personenauto. De eigenaar van de auto, een 27-jarige vrouw uit Amersfoort, werd hierop ook aangehouden.

Wat is ondermijning?


Bij het uitvoeren van hun illegale activiteiten - zoals drugshandel en witwassen van fout geld - maken criminelen gebruik van de bovenwereld. Legale diensten en voorzieningen zoals transport, opslag, financiën en communicatiemiddelen worden ingezet voor het uitvoeren van criminaliteit. Door deze vermenging tussen onderwereld en bovenwereld komen wijkbewoners en ondernemers in aanraking met ondermijnende criminaliteit. Hierdoor lopen zij het risico slachtoffer te worden van overlast in de buurt, drugsdumping in de natuur, intimidatie, afpersing en geweld en worden (jonge)wijkbewoners geronseld voor drugshandel. Ondermijning tast onze maatschappij aan en brengt de veiligheid van de samenleving in gevaar.

Help mee en meld

Iedereen kan te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. Zie, hoor of ruik je onraad? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, bel hiervoor tel 0800 -7000.