AMERSFOORT - Een 40-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Ook legt de rechtbank hem opnieuw tbs met dwangverpleging op. De man viel in september vorig jaar op een fietspad in Amersfoort een vrouw aan. Hij sleurde haar de bosjes in, probeerde haar te wurgen en stal uiteindelijk haar fiets.


Aanval
Het slachtoffer fietst op 8 september op het Sabapad in Amersfoort. Als ze een man op haar af ziet komen, fietst ze snel door. Toch lukt het hem om haar van achteren vast te pakken. De man legt zijn arm om haar keel, waardoor het slachtoffer geen lucht krijgt. De vrouw verklaart bij de politie dat ze daardoor flauwviel. De man sleept haar de bosjes in, stompt haar in haar buik en probeert haar opnieuw te wurgen. Het slachtoffer probeerde naar eigen zeggen hard te gillen, maar dat werd haar door de man onmogelijk gemaakt.

Wel poging tot doodslag; géén aanranding
De man verklaart op zitting dat hij het slachtoffer vastpakte, een arm om haar keel deed én haar sloeg. Doordat hij haar de bosjes in sleepte en daarbij een arm om haar keel hield, was zij niet in staat om weg te komen. Hierdoor is volgens de rechtbank sprake van wederrechtelijke vrijheidsberoving. De rechtbank spreekt de verdachte vrij van aanranding of een poging daartoe. Het bovenlichaam van de vrouw was na de aanval weliswaar deels ontbloot, maar er kan niet uitgesloten worden dat haar kleding door de worsteling omhoog is geschoven. Ander bewijs voor seksuele bedoelingen van de verdachte ontbreekt.

Straf
De rechtbank veroordeelt de man voor poging tot doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en diefstal van de fiets van het slachtoffer. Daarbij wordt strafverzwarend meegewogen dat de verdachte deze feiten pleegde terwijl een eerder opgelegde tbs-maatregel nog niet was afgerond. Die maatregel én een gevangenisstraf van 7 jaar hebben de verdachte er kennelijk niet van weerhouden opnieuw ernstig de fout in te gaan. Deskundigen adviseren de feiten in verminderde mate aan de verdachte toe te rekenen omdat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis én verslavingsziekte. De rechtbank neemt dit advies over en veroordeelt hem tot een celstraf van 5 jaar en tbs met dwangverpleging. De officier van justitie had 6 jaar cel geëist, maar de rechtbank legt een jaar minder op omdat de verdachte na zijn gevangenisstraf nog lang behandeld zal moeten worden. Daarnaast wordt de voorwaardelijke invrijheidstelling rondom zijn eerdere gevangenisstraf teruggedraaid. De man kwam vervroegd vrij zodat hij met zijn tbs-maatregel kon starten. De rechtbank beslist nu dat hij de resterende 852 dagen alsnog moet uitzitten.