BUNSCHOTEN - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen een 31-jarige man uit Bunschoten. Hij wordt ervan verdacht schuld te hebben aan de dood van twee mannen uit Bunschoten die eind oktober 2021 overleden aan een vergiftiging met methadon. Ook is de verdachte vervolgd voor het overtreden van de opiumwet en de geneesmiddelenwet.


Op zondag 31 oktober 2021 wordt het Utrechtse dorp Bunschoten opgeschrikt door het plotselinge en vrijwel gelijktijdige overlijden van twee mannen uit het dorp, een twintiger en een dertiger. Beide mannen worden dood in hun bed aangetroffen. Al snel rijst het vermoeden dat hun dood het gevolg is van het gebruik van verdovende middelen. Wat volgt is een uitgebreid strafrechtelijk onderzoek. Aanvankelijk richt het onderzoek zich op de illegale handel in en het bezit van geneesmiddelen en drugs. Tijdens het onderzoek ontstaat vervolgens de verdenking dat de 31-jarige Bunschoter in juridische zin schuld heeft aan de dood van de twee mannen.

Overleden door overdosis methadon

Na het overlijden van de twee mannen doet het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoek naar de doodsoorzaak. Hieruit blijkt dat beiden overleden zijn als gevolg van een overdosis methadon. Naast methadon worden ook sporen van niet dodelijk cocaïnegebruik gevonden. Uit diverse getuigenverklaringen blijkt dat de slachtoffers vaker diverse soorten drugs en niet voorgeschreven geneesmiddelen gebruikten, maar ook dat de inname van methadon niet gebruikelijk was.

Het spoor van de levering van de gebruikte middelen leidt de politie naar de 31-jarige Bunschoter. Tijdens doorzoekingen wordt in zijn huis, in een auto en in een vakantiewoning een grote hoeveelheid medicatie en verdovende middelen aangetroffen. Uit onder meer verklaringen en gegevens uit zijn telefoon blijkt dat de verdachte actief was in de handel in geneesmiddelen en drugs.

Fatale verwisseling van methadon en temazepam

Tijdens het onderzoek wordt steeds verder duidelijk hoe het zo mis heeft kunnen gaan. In de visie van het Openbaar Ministerie hebben de twee slachtoffers methadonpillen geslikt terwijl ze dachten dat ze temazepamtabletten hadden gekregen. Deze pillen waren afkomstig uit het huis van de verdachte en waren verkregen door een vriend van een van de slachtoffers die zelf ook ziek werd na het gebruik ervan. Een afgeluisterd telefoongesprek tussen verdachte en zijn moeder en meerdere getuigenverklaringen bevestigen deze gang van zaken. De verkregen methadonpillen lijken op temazepamtabletten en zaten in een plastic gripzakje, zonder enige naamsvermelding of bijsluiter.

Hoe de vriend van het slachtoffer de methadonpillen precies in handen heeft gekregen, is niet geheel duidelijk geworden. Volgens het Openbaar Ministerie staat in ieder geval vast dat de vriend temazepamtabletten van de verdachte wilde afnemen. De verdachte was toen niet huis, maar zijn vriendin wel. Na telefonisch contact met de verdachte heeft of zijn vriendin op zijn aangeven de methadonpillen verstrekt of zijn deze door de afnemer zelf gepakt.

Roekeloos handelen door verdachte

Hoewel de verdachte niet de opzet had op het overlijden van de twee mannen, heeft hij er in de visie van het Openbaar Ministerie wel schuld aan. Dat blijkt onder meer uit het feit dat de verdachte zonder dat hij fysiek aanwezig was toch gelegenheid heeft gegeven om pillen af te nemen en hij ook achteraf niet heeft gecontroleerd wat er verkregen was. Ook is meegewogen dat de verdachte een grote hoeveelheid en verschillende soorten pillen onder meer los en zonder opschrift of bijschrift in huis bewaarde en dat hij wist dat methadon- en temazepamtabletten op elkaar lijken. Bovendien is gebleken dat hij er ook van op de hoogte was dat de methadonpillen dodelijk konden zijn voor niet-gewende gebruikers. Hiermee is er in juridische zin volgens de officier van justitie sprake van dood door schuld door roekeloosheid. Het wordt de verdachte bovendien zwaar aangerekend dat hij tijdens de tijdelijke schorsing van zijn voorarrest, ondanks het recente overlijden van twee slachtoffers, opnieuw actief was in de handel in verdovende middelen. Een eis van vijf jaar gevangenisstraf is daarom op zijn plaats.

Risico’s van ongecontroleerd medicijn- en drugsgebruik

Het onderzoek naar de tragische gebeurtenissen in Bunschoten geeft een ontluisterend beeld van het veelvuldige gebruik van en handel in drugs en niet voorgeschreven medicijnen door een groot aantal personen. De dood van de twee mannen geeft de risico’s weer die hiermee gepaard gaan. “De straf zal wat mij betreft ook een boodschap moet inhouden aan andere personen die zich op een vergelijkebare manier bezighouden met zware geneesmiddelen. En daar zijn er helaas nog genoeg van. Zij spelen met vuur”, aldus de officier van justitie.

Namens de nabestaanden is de rechtbank verzocht om de verdachte te verplichten om ruim 73 duizend euro aan schade te vergoeden.