UTRECHT - Dieven gaan steeds vaker op zoek naar dure spullen in Utrechtse schuren, bijgebouwen en garages: het aantal inbraken neemt toe. In 2023 ging het ruim 733 keer mis in de provincie, een stijging van 24,9% vergeleken met 2022. Utrecht heeft hiermee zelfs het sterkst stijgende aantal schuurinbraken van heel Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS.


Sterkste stijging in Nieuwegein en Amersfoort

Vooral in Nieuwegein sloegen inbrekers vaker hun slag. In deze gemeente nam het aantal schuurinbraken zelfs toe met 52.

Ook schuren in Amersfoort (+30), Zeist (+29) en gemeente Utrecht (+27) veel vaker doelwit van een inbraak.

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Hier meeste kans op een schuurinbraak

In absolute aantallen vonden in 2023 de meeste schuurinbraken plaats in gemeente Utrecht (194), maar ten opzichte van het aantal woningen zijn andere lokale trends zichtbaar. Koploper is Nieuwegein: hier vinden per 1.000 woningen 2,9 inbraken plaats. De top 5 gemeenten in Utrecht met de grootste kans op een schuurinbraak is als volgt:

  1. Nieuwegein: 2,9 schuurinbraken per 1.000 woningen

  2. Rhenen: 2 schuurinbraken per 1.000 woningen

  3. Amersfoort: 2 schuurinbraken per 1.000 woningen

  4. Veenendaal: 1,6 schuurinbraken per 1.000 woningen

  5. Zeist: 1,6 schuurinbraken per 1.000 woningen

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Hier lees je alle informatie over het onderzoek:

https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/stijging-schuurinbraken-2023