UTRECHT - Twee mannen van 25 en 27 jaar die terecht stonden voor hun betrokkenheid bij de dood van Jacky Vermeulen (22) uit Utrecht zijn vrijgesproken van dood door schuld. De rechtbank Midden-Nederland is het met de officier van justitie en de advocaten van de verdachten eens dat de twee mannen niet aanmerkelijk onvoorzichtig hebben gehandeld. De dood van Jacky is hen daarom niet te verwijten.


Agressief gedrag tijdens feestje

In de nacht van 23 op 24 mei 2020 vond er in een flatgebouw in de Utrechtse wijk Overvecht een feestje plaats. Bij dat feestje waren vijf personen aanwezig, onder wie Jacky Vermeulen. Jacky arriveerde vlak voor middernacht. Gedurende de avond is er door meerdere personen, ook door Jacky, alcohol en lachgas gebruikt. Jacky zou die avond opgehaald worden door een vriend. Eén van de aanwezige personen in de flat stuurde die vriend rond 01:00 uur een berichtje met de boodschap dat Jacky vervelend was en dat de vriend Jacky moest ophalen. Op datzelfde moment ontstond in de woning een woordenwisseling nadat Jacky opmerkingen maakte over een dame die daar aanwezig was. Eén van de twee verdachten probeerde Jacky te kalmeren waarna Jacky agressief werd. Jacky gaf de verdachte een kopstoot en Jacky is daarna boven op hem gaan liggen. Daarna ontstond opnieuw een woordenwisseling. Ditmaal tussen Jacky en de tweede verdachte. Deze man is door Jacky bij zijn keel gegrepen. Nadat Jacky hem had losgelaten ontstond in de slaapkamer een worsteling tussen Jacky en de twee verdachten. De twee verdachten hebben Jacky vervolgens vastgepakt en zo’n 7 minuten op het bed – in buikligging – in bedwang gehouden. Door één van de verdachten is druk uitgeoefend op de romp van Jacky, de andere verdachte pakte Jacky stevig vast rondom zijn bovenlichaam. Eén van de andere aanwezigen belde de politie met de mededeling dat een maatje van hem door het lint ging en dat zijn vrienden bovenop hem zijn gaan liggen om hem onder controle te houden totdat de politie kwam. Toen de politie arriveerde bleek Jacky niet meer te ademen, waarop reanimatie is gestart. Eenmaal in het ziekenhuis is om 02:30 uur zijn dood geconstateerd.

Schuldvraag

De rechtbank moet beoordelen of de twee verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan dood door schuld. Voor een bewezenverklaring is vereist dat de gedragingen van verdachten leidden tot de dood van Jacky én dat zij – in juridische zin - schuld hebben aan het overlijden. Op basis van de verklaringen van de mensen die in de flat aanwezig waren en naar aanleiding van conclusies van deskundigen concludeert de rechtbank dat die eerste vraag bevestigend beantwoord kan worden. De gedragingen van de twee verdachten leidden tot het overlijden van Jacky. De tweede vraag, de schuldvraag, kan niet bevestigend worden beantwoord. De rechtbank stelt vast dat Jacky is aangesproken op zijn agressieve gedrag én dat hij gewaarschuwd is. Maar dat hielp niet om de situatie te laten de-escaleren. Toen het alsnog escaleerde is de politie gebeld. Wetende dat de politie zou komen, hebben de verdachten Jacky in bedwang gehouden. Tijdens het in bedwang houden bleef Jacky agressief en hebben de mannen nog met hem gepraat. Ook verklaarden zij dat ze rekening hielden met het feit dat het hoofd van Jacky vrij was, zodat hij zou kunnen ademen. Gelet op het onverklaarbare agressieve gedrag van Jacky, acht de rechtbank het niet onbegrijpelijk dat zij Jacky vasthielden totdat de politie zou komen. De rechtbank is van oordeel dat de twee mannen niet anders hadden kunnen én hoeven te handelen.

Onbegrip bij nabestaanden

De rechtbank begrijpt dat de nabestaanden de twee mannen als de daders zien die verantwoordelijk zijn voor het overlijden van Jacky en dat de beslissing van de rechtbank voor hen ook moeilijk te accepteren zal zijn. De pijn van het verlies van hun zoon en broer en de wijze waarop een einde is gekomen aan het leven van Jacky is verschrikkelijk en tragisch. De rechtbank moet beoordelen of de mannen iets te verwijten viel op het moment dat zij in de flat waren en onder de omstandigheden die zich toen voordeden, hoe ernstig de gevolgen ook zijn. De rechtbank zal daarom niet tot een veroordeling komen.