EEMNES - De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat een 27-jarige vrouw uit Eemnes geen schuld heeft aan het dodelijke verkeersongeval op 7 mei 2018 in Eemnes. De vrouw kwam in botsing met een 83-jarige man die de weg overstak met zijn fiets. Hij is later aan de gevolgen van het ongeval overleden.

Standpunt van Openbaar Ministerie
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw geen schuld aan het verkeersongeval, maar veroorzaakte de vrouw wel gevaar op de weg omdat ze te hard reed en niet goed oplette. Op 7 mei 2018 reed de vrouw over de Wakkerendijk in Eemnes. Ze haalde een andere auto in en verhoogde daarbij haar snelheid naar 55 tot 60 kilometer per uur, terwijl een snelheid van 50 kilometer per uur was toegestaan. Ongeveer een kilometer na de inhaalmanoeuvre hoorde de vrouw een klap en bleek dat ze in botsing was gekomen met het fietsende slachtoffer.

Oordeel van de rechtbank
De gevolgen van het ongeluk zijn desastreus, want het slachtoffer is 6 weken na het ongeval overleden. De rechtbank benadrukt dat de ernstige gevolgen niet bepalend zijn voor de vraag of de vrouw een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. Er is geen bewijs om aan te tonen dat de vrouw te hard reed tijdens de aanrijding. Het inhalen vond een kilometer voor het ongeval plaats en er zijn geen andere snelheidsmetingen beschikbaar. Daarnaast blijkt niet voldoende uit het dossier dat de vrouw niet goed oplette of de weg vrij was van ander verkeer. Daarin weegt de rechtbank ook de verklaring van de ingehaalde bestuurder mee, die het slachtoffer ook niet gezien heeft. De rechtbank oordeelt daarom dat de vrouw strafrechtelijk geen verwijt kan worden gemaakt. Ze heeft geen schuld aan het verkeersongeval en ze heeft ook geen gevaar op de weg veroorzaakt.

Bekijk ook de themapagina verkeersmisdrijven.