NIEUWEGEIN - Een gezellig bezoek aan de speeltuin in Park Oudegein in Nieuwegein op zondag 11 augustus 2019, eindigde voor een gezin met vier kinderen die dag in het ziekenhuis. Drie van de kinderen – de jongste zat in de buggy – werden die namiddag door een Rottweiler gebeten. Na een oproep in de media meldde de eigenaresse zich enkele dagen later bij de politie.


Vandaag werd de zaak behandeld bij de kantonrechter. Bij het incident rende de hond, die daar niet los mag lopen, af op het oudste kind van 6 dat voorop fietste. Het jongetje schrok hiervan, gilde en wilde terug naar zijn vader. Hij en zijn twee zusjes van 3 en 4 werden echter gebeten. De eigenaresse kon de hond weer aanlijnen nadat de vader van de kinderen de hond in zijn nek had gegrepen. De eigenaresse van de hond gaf haar gegevens toen niet en vanwege het letsel besloot de vader eerst met de kinderen naar het ziekenhuis te gaan. In het ziekenhuis werden de kinderen behandeld voor de bijtwonden, op het achterhoofd en in het gezicht. Alle drie moesten ze medicijnen slikken om infectie te voorkomen. Nadat de vrouw zich had gemeld bij de politie, werd de hond in beslag genomen voor gedragsonderzoek bij de Universiteit Utrecht.

Op de zitting vandaag betoogde de advocaat dat er geen indicaties waren voor gevaarlijk gedrag bij de hond. Uit het gedragsonderzoek is echter gebleken dat de hond geen positief gedrag vertoont, op mensen en andere honden afstormt wat kan uitmonden in agressie. Gezien zijn kracht en het risico voor mensen en dieren, heeft de officier van justitie besloten tot euthanasie. De officier van justitie vond bewezen dat de eigenaresse een strafbaar verwijt te maken is: “een eigenaar moet ervoor zorgen dat een hond niets aanricht”. Ze liet de hond los lopen waar dat niet is toegestaan en bleef aanvankelijk op afstand zonder in te grijpen. Bovendien gaat het om een grote, sterke hond, die geen training heeft gehad in zijn opvoeding.

Voor het gezin waren de gevolgen groot. De vader en de kinderen hebben therapie moeten volgen en nog altijd zijn de kinderen op hun hoede voor honden en bang als die niet zijn aangelijnd. Of de littekens zullen wegtrekken, zal de tijd leren. De officier van justitie vroeg de kantonrechter de schadevergoeding die ze hebben ingediend, voor het grootste deel toe te kennen. Daarnaast eiste hij een werkstraf voor de vrouw van 60 uur. De kantonrechter doet over twee weken uitspraak.