UTRECHT - Op dinsdag 5 maart werd een 38-jarige man uit Zoetermeer aangehouden in een onderzoek naar handel in gegevens die gebruikt werden voor het plegen van WhatsAppfraude.


De recherche en het Cybercrimeteam van de politie eenheid Midden-Nederland kwamen de man op het spoor door een eerdere aanhouding in 2023. Een oplettende hoteleigenaar in West-Utrecht maakte toen melding van een verdachte situatie, omdat tijdens schoonmaken van een van de hotelkamers meerdere laptops, met afgeplakte camera’s, werden aangetroffen. De alerte hoteleigenaar vertrouwde de situatie niet en belde de politie. Door onderzoek naar de aangetroffen laptops en telefoons in het hotel, kwam de verdachte uit Zoetermeer bij de politie in beeld.

Gegevens die worden gebruikt voor oplichting

De man wordt ervan verdacht lijsten met telefoonnummers te verkopen aan oplichters die daarmee weer WhatsAppfraude plegen. Hij zou profielfoto’s van WhatsApp geautomatiseerd binnenhalen en deze vervolgens samenstellen in lijsten en telefoonnummers indelen op onder andere geslacht en leeftijden.

Bij WhatsAppfraude doet een oplichter zich voor als bijvoorbeeld zoon of dochter van het slachtoffer die een nieuw telefoonnummer zou hebben. Door te doen alsof er met spoed een rekening betaald moet worden, terwijl ze zelf even niet bij hun internetbankieren kunnen, worden de slachtoffers overgehaald om geld over te maken. Door aan de hand van de WhatsAppprofielfoto’s te selecteren op bijvoorbeeld ouderen, vergroten de oplichters hun kans op succes en daarmee hun informatiepositie over het slachtoffer.

Voorkom oplichting

Veel mensen hebben niet door dat hun WhatsAppprofielfoto voor iedereen zichtbaar is. In de instellingen van WhatsApp kun je aangeven dat je bepaalde informatie uit je profiel alleen wil tonen aan je contacten. Zo kun je voorkomen dat je profielfoto voor andere doeleinden gebruikt wordt. Daarnaast, vraagt geen instantie of organisatie uw persoonsgegevens, pincodes of komen je persoonlijke spullen ophalen. Vertrouwt u het niet? Bel uw naasten om het verhaal te controleren of bel de betreffende organisatie.