AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van zeven jaar tegen een 45-jarige man uit Amersfoort. De man wordt verdacht van grootschalige handel in harddrugs. Ook zou hij een geldbedrag van bijna 30.000 euro hebben witgewassen.

Uit het bewijs, wat o.a. bestaat uit Encro-chatgesprekken, blijkt volgens het OM dat de verdachte in 2020 dichtbij de import en export van harddrugs zit. “De gesprekken laten zien dat verdachte voornamelijk in de in- en verkoop van MDMA zit, zowel brokken als pillen”, licht de officier van justitie toe. “Verder is hij thuis in ketamine, amfetamine, LSD, 2CB en cocaïne.”

In de visie van het OM kan worden bewezen dat de verdachte medio 2020 de beschikking heeft gehad over in ieder geval 72 kilo MDMA, de werkzame stof in XTC-pillen. Een groot deel daarvan heeft hij verhandeld. Daarbij heeft de verdachte zich ook schuldig gemaakt aan het betrekken van anderen bij de handel in drugs, door hen o.a. van middelen en informatie te voorzien.

Ook wordt de verdachte vervolgd voor het witwassen van bijna 30.000 euro. Dit bedrag werd in de woning van de verdachte aangetroffen en is volgens het OM verdiend met het plegen van misdrijven.

Bij het bepalen van de strafmaat is onder andere gekeken naar het lange strafblad van de verdachte. “Dit, in combinatie met het ontbreken van legaal inkomen, rechtvaardigt de conclusie dat verdachte al lange tijd stevig is ingebed in de criminele onderwereld”, aldus de officier van justitie. “Verdachte lijkt bijzonder hardleers en dat acht ik in sterke mate strafverzwarend.”

Alles meewegende eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar, met aftrek van voorarrest. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.