UTRECHT - De genomineerden voor de jaarlijkse Filmprijs van de Stad Utrecht in de debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival (NFF) zijn bekend. Het zijn Isis Cabolet voor de korte film Kutleven (De Ontmoeting), Joris Koptod Nioky voor de lange documentaire Portret van een mislukt schrijver, Kevin Osepa voor de korte film Watamula en Festus Toll voor de korte documentaire When You Hear the Divine Call (Teledoc Campus). De winnaar van deze NFF Debuutcompetitie ontvangt op 1 oktober de filmprijs bestaande uit een bedrag van €7.500,-, een oorkonde en een beeld van kunstenaar Noor Nuyten.


Vernieuwing, durf en avontuur

Een onafhankelijke vakjury, voorgedragen door het NFF, bestaande uit animatieregisseur Arjan Brentjes, regisseur Shamira Raphaëla en scenarist Lotte Tabbers, koos de vier beste debuutfilms. Met dertien korte films, zes korte documentaires, één lange documentaire en één webserie was de selectie voor de NFF Debuutcompetitie zeer divers. De jury heeft veel waardering voor de vernieuwing, durf en het avontuur bij deze talentvolle genomineerden. Zij krijgen met deze competitie op het NFF een speciaal podium. Tijdens het festival worden ook alle andere geselecteerde films aan publiek en toekomstige collega’s vertoond.

Prijs van de stad

Met de Filmprijs van de Stad Utrecht ondersteunt de gemeente Utrecht via het NFF nieuwe makers bij het zetten van de eerste échte stappen in de film- en televisiewereld. De competitie helpt hen ook bij het verbreden van hun professionele netwerk. Zo stimuleert de gemeente talentontwikkeling en vernieuwing op het gebied van de beeldcultuur en geeft zij ruimte aan makers in de filmsector. Voor het beeld dat bij de filmprijs hoort, heeft de gemeente samen met het NFF een beeldende kunstopdracht uitgezet.

Gouden Berg

Kunstenaar Noor Nuyten is de ontwerper van het nieuwe beeld voor de filmprijs: De Gouden Berg. De Gouden Berg is in samenwerking met circulair bedrijf Van Plestik uitgevoerd en ge-3D-print in oplage van 10 stuks. Het bestaat uit vermalen defect film-gerelateerd materiaal. Hieraan is gerecycled 24-karaat goudstof toegevoegd.

De uitreiking van de Filmprijs van de Stad Utrecht vindt plaats op 1 oktober in de theaterzaal van Bibliotheek Neude.

Bekijk hier de video van De Gouden Berg, de Filmprijs van de Stad Utrecht.