UTRECHT - Zo’n 800 ondernemers in de Utrechtse binnenstad krijgen de komende maand bezoek van bespaarteams die namens de gemeente ondernemers helpen met energie besparen. Naast handige bespaartips biedt de gemeente samen met Centrummanagement Utrecht ook een deurbordje aan. Met dit bordje kan een ondernemer aangeven dat de zaak open is, maar dat de deur dicht is om energie te besparen.

Met het oog op de hoge energieprijzen en de naderende winter proberen horeca en winkels al van alles te doen om de energierekening omlaag te brengen. Een makkelijke, maar zeer effectieve manier om energie te besparen is de deur zoveel mogelijk dicht houden. Ook lampen of reclameverlichting uit doen na sluitingstijd of de terrasverwarming vervangen door dekens of (elektrische) kussens scheelt op de energierekening.

Wethouder Lot van Hooijdonk: “Er komt voor veel ondernemers een moeilijke winter aan. Elk beetje energie dat je niet gebruikt hoef je niet te betalen. Als gemeente helpen wij ondernemers en inwoners die willen verduurzamen. Daarnaast willen we zoveel mogelijk schone energie in de stad opwekken. Dat is goed voor onze planeet én voor onze portemonnee.”

Jeroen Roose-van Leijden van Centrummanagement Utrecht: “Samen met de gemeente helpen we waar we kunnen en moedigen we ondernemers aan de deuren dicht te houden. Daar waar het de sfeer en het veiligheidsgevoel op straat niet in het gedrang brengt, stimuleren we om zo veel mogelijk de lichten uit te doen. De sfeerverlichting die we ophangen is dit jaar 40-50% zuiniger dan de oude sfeerverlichting. En we kiezen ervoor om deze korter te laten branden, waarmee we 40% minder branduren hebben dan vorig jaar.”

Met de bezoekjes in de binnenstad wil de gemeente Utrecht zo veel mogelijk ondernemers stimuleren om ook andere energiebesparende maatregelen te treffen. Denk aan het vervangen van de verlichting door led, isolatie of het duurzaam inregelen van de verwarming of installaties. Ondernemers kunnen hiervoor het energieloket van de gemeente gratis om hulp vragen voor advies op maat, handige hulpmiddelen en financiering.

Bent u ondernemer buiten de binnenstad en wilt u ook energie besparen met de deur dicht? Vraag dan ook een gratis deurbordje of bekijk de andere bespaartips.