UTRECHT - De gemeente Utrecht legt dit en volgend jaar 8000 verzamelplekken voor kliko’s aan. Die zijn straks te herkennen aan een tegel met een afbeelding van een kliko. Op de inzameldag van gft-afval of papier en karton kunnen inwoners hun kliko op de verzamelplek aanbieden. Het voordeel: de straat ziet er netjes uit en de vuilniswagen hoeft minder vaak te stoppen.

Het Nieuwe Inzamelen

De aanleg van de verzamelplekken voor kliko’s is onderdeel van ‘Het Nieuwe Inzamelen’. Dit systeem is nu bijna in de hele stad ingevoerd. Bewoners kunnen het restafval kwijt in ondergrondse containers en gft-afval en papier en karton worden zoveel mogelijk gescheiden aan huis opgehaald. Susanne Schilderman, wethouder circulaire economie: “Utrecht wil als stad in 2050 volledig circulair zijn. Met ‘Het Nieuwe Inzamelen’ halen we meer gescheiden afval op. Meer en beter scheiden, betekent een betere kwaliteit van grondstoffen. En die grondstoffen, zoals papier en gft, kunnen we hergebruiken. Zo werken we aan een circulaire economie, waar we niets meer weggooien.”

Maximaal 50 meter lopen

Met de komst van de verzamelplekken kunnen de vuilnismannen- en vrouwen hun werk makkelijker en sneller uitvoeren. Dat is niet alleen fijn voor hen, maar ook voor omwonenden en andere verkeersdeelnemers. En als de vuilniswagen minder vaak hoeft te stoppen, is dat ook goed voor het milieu. In veel straten zetten bewoners hun kliko nu al zelf op een vaste verzamelplek. Daar komt straks dus een tegel. Bewoners die hem nu nog voor de eigen deur zetten moeten straks iets verder lopen naar de verzamelplek. Dat is vrijwel nooit verder dan 50 meter.

Planning

In delen van Leidsche Rijn en Tuindorp zijn de afgelopen jaren al een aantal verzamelplekken aangelegd. Half september start de gemeente met de tegels in de wijk Noordwest. Daarna zijn West, Vleuten-De Meern en Oost aan de beurt. Volgend jaar komen er ook verzamelplekken in Wittevrouwen, de Vogelenbuurt, Hoograven, Kanaleneiland, Dichterswijk, Rivierenwijk, Overvecht en Lunetten.