UTRECHT - Het bakkersbeeldje op de Zeedijk is terug van weggeweest. Na een grondige opknapbeurt hebben Hurks en Van Wijnen (de bouwer en ontwikkelaar van Zijdebalen) het beeld teruggeplaatst. Het bakkertje werd in 1944 ontworpen door kunstenaar Jo Uiterwaal. Het beeld vormde jarenlang een markant onderdeel van de voormalige brood- en banketbakkerij Lubro, die hier van 1919 tot 2004 was gevestigd. Met de terugplaatsing van het bakkersbeeldje bereikte Zijdebalen zijn voltooiing.


In verband met de coronamaatregelen is een feestelijke onthulling van het beeldje afgeblazen. De terugplaatsing en de onthulling hadden het officiële sluitstuk moeten vormen van Zijdebalen. “Utrecht groeit hard naar 400.000 inwoners in 2024. We bouwen daarom stevig door aan woningen en kijken eerst naar plekken die in de stad vrijkomen”, legt wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling) uit. “Zijdebalen is daar een goed voorbeeld van. Hier lag eerst een groot bedrijventerrein dat de laatste jaren een steeds anoniemere plek werd. Met de bouw van bijna 500 woningen, bedrijfsruimte en horeca is het een levendig onderdeel van de stad geworden. Door aandacht te besteden aan de architectuur, het historische karakter en de openbare ruimte is het gebied weer teruggegeven aan de stad.”

Duurzame buurt
Zijdebalen bestaat uit vier woonblokken, die aansluiten op de allure van de oude grachtenpanden in het centrum. Kenmerkend is een grote diversiteit in gebouwen, met veel variatie in architectuur en een brede mix aan sociale huur-, middenhuur-, vrije sector- en koopwoningen. “Het is een prachtige wijk geworden, als je kijkt naar de architectuur, de openbare ruimte, de variatie in woningen. Een plek die écht bij de stad hoort”, aldus Arjan van Meijeren, directeur projectontwikkeling bij Van Wijnen. Zijdebalen is een gasloze wijk en aangesloten op de Utrechtse stadsverwarming, de daken zijn voorzien van zonnepanelen, de woningen kennen een hoge luchtdichtheid en hebben CO2-gestuurde ventilatiesystemen. Daarmee overtreft Zijdebalen wettelijke normeringen in het kader van duurzaamheid.

Over Hurks en Van Wijnen
Hurks en Van Wijnen zijn beide circa een eeuw lang actief in het ontwikkelen en realiseren van vastgoed. Hierbij gaat het om uitdagende en multidisciplinaire vastgoedprojecten met een hoog ambitieniveau. Zijdebalen sluit aan bij die ambitie, maar ook bij de aspiraties van Utrecht om te groeien naar een stad met een kwalitatieve leefomgeving. Om dit mogelijk te maken is er aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte, gebouwde omgeving en groen. Zijdebalen speelt hier met haar gevarieerde woningaanbod op in en creëert tevens openbare ruimte voor ontmoeting en verbinding.