UTRECHT - Drie Utrechtse duurzaamheidsprojecten krijgen samen ruim drie miljoen aan Europese subsidie om verder te werken aan hun initiatief. De projecten dragen bij aan de Utrechtse ambitie om een volledig circulaire en klimaatneutrale economie te ontwikkelen. Met de subsidie kan verder gewerkt worden aan het renoveren van sociale huurwoningen en aan een energiebesparend initiatief voor Utrechtse mkb-bedrijven.


Susanne Schilderman, wethouder economische zaken: “We hebben grote doelen in Utrecht als het op verduurzaming en hergebruik aankomt, zoals dat we een volledig circulaire gemeente willen zijn in 2050. Die doelen zouden we nooit kunnen halen zonder dit soort initiatieven. Fantastisch dat deze initiatieven er zijn, en nog mooier dat ook Europa ze financieel ondersteunt. Samen werken we toe naar een economie waarin we in de breedst mogelijke zin op waarde schatten wat we hebben en dat zo goed mogelijk hergebruiken”.

Renoveren sociale huurwoningen (2 miljoen)

In verschillende wijken in Utrecht gaan woningcorporaties Portaal en Woonin (beiden 1 miljoen) ongeveer 140 sociale huurwoningen renoveren. Het doel van de renovatie is het verlagen van het energielabel naar A en A+ woningen. De huizen worden daardoor comfortabeler en gezonder vanbinnen. Dat zorgt in totaal voor een verlaging van de CO2-uitstoot van ongeveer 363.000 KG.

Vouchers voor energiebesparing (525.000)

Wethouder Schilderman: “Ik heb veel contact met Utrechtse mkb-ondernemers. Verduurzaming is een grote opgave, en voor veel ondernemers zeker niet de eerste prioriteit. Dus we gaan die bedrijven helpen! Omdat ieder bedrijf andere behoeften heeft, hebben we vouchers ontwikkeld. Zo kunnen we helpen op een manier die past bij elke onderneming”. Een voucher kan worden ingewisseld voor verschillende maatregelen op gebied van energiebesparing. Voorbeelden zijn een energiescan, ramen isoleren, elektrische infraroodpanelen, duurzame terrasverwarming voor horeca of een warmtepomp. Deze voucherregeling staat open tot einde van dit jaar en ondernemers kunnen hiervoor nog vouchers voor aanvragen: Product - Energie besparen mkb, subsidie aanvragen - Online loket (utrecht.nl)

Kansen voor West

Kansen voor West is een programma bedoeld om de regionale economie in de Randstad een innovatieve impuls te geven. Dit gebeurt door het geven van subsidies aan het bedrijfsleven in de regio. Projecten die bijdragen aan de overgang naar een volledig circulaire en klimaatneutrale economie kunnen subsidie ontvangen om hun initiatief verder te ontwikkelen. Utrecht werkt hierin samen met de vier randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de andere drie grootste steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Het programma wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).