UTRECHT - De Europalaan Noord krijgt een vrije busbaan en betere oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Hiermee moet de laan tussen het Anne Frankplein en het Europaplein mooier en veiliger worden.


In het midden van de laan komt een vrij liggende busbaan, met aan weerszijden een groene berm en een rijbaan voor autoverkeer. Aan beide zijden van de weg komt tevens een fietspad voor fietsers in beide richtingen. De laan blijft groen en krijgt onder meer wadi’s om overtollig regenwater op te vangen. Uitvoering van de werkzaamheden staat gepland in 2023, voor oplevering van de eerste woningen in de nieuwe woonwijk Merwede.

Bij de inrichting van de busbaan voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) houdt de gemeente rekening met de komst van een tramlijn (lightrail). In de toekomst zou de Merwedelijn hier kunnen gaan rijden. Deze lijn moet gaan rijden tussen Utrecht CS en Nieuwegein.

Het plan (Integraal Programma van Eisen) en het globale ontwerp (Functioneel Ontwerp) zijn vanaf vandaag te bekijken op de webpagina Europalaan Noord. Tot en met 30 mei kan iedereen hierop reageren via europalaannoord@utrecht.nl. Op dinsdag 18 mei is er een online informatieavond. Ook zijn er telefonische spreekuren. Aanmelden kan via de website. Na de reactieperiode gaat het plan en de reactienota voor een besluit naar het college. Daarna volgt de verdere uitwerking van het ontwerp.