UTRECHT - Verschillende Utrechtse winkelgebieden merken de effecten van onder andere de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Daarom gaat de gemeente Utrecht vier winkelgebieden toevoegen aan het subsidieprogramma ‘vitale winkelgebieden’. Met dit subsidieprogramma helpt de gemeente de winkelgebieden hun gebied levendig en aantrekkelijk te houden.


Susanne Schilderman, wethouder economische zaken: “De afgelopen jaren zagen we verschillende winkelgebieden worstelen met uitdagingen rondom leegstand, leefbaarheid, veiligheid, bereikbaarheid en steeds meer online winkelen. Met deze subsidie helpen we die winkelgebieden aantrekkelijk te blijven door ruimte te bieden om daar op hun eigen manier in te investeren. Het ene winkelcentrum kan bijvoorbeeld baat hebben bij extra schoonmaakdiensten, en het andere juist bij meer groen, bankjes of fietsenstallingen".

Het college vindt het belangrijk dat bewoners fijne winkelplekken met een divers aanbod in de buurt hebben, niet alleen in de binnenstad. Daarbij is het belangrijk dat ondernemers de mogelijkheid hebben de winkelgebieden te onderhouden en te verbeteren. De subsidie ‘vitale winkelgebieden’ biedt ondernemers de mogelijkheid financiering bij de gemeente aan te vragen om op hun eigen manier te investeren in de verbetering van hun gebied.

De verbreding van de subsidie is een voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Hiermee krijgen ook de winkelgebieden Smaragdplein, Lunetten, Veldhof en Rokade de mogelijkheid om met subsidie van de gemeente te investeren in de veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van hun winkelgebied. Dit is in aanvulling op de eerder aangewezen vijf winkelgebieden Leidsche Rijn centrum, Shopping Center Overvecht, Gagelhof, De Klop en de Vasco da Gamalaan. Met dit voorstel wil het college tijdig hulp bieden aan winkelgebieden. Zo streeft de gemeente naar blijvend aantrekkelijke en compacte winkelgebieden, waar mensen graag winkelen en verblijven.