UTRECHT - Het programma van Utrecht 900 is bekend. Burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Anke Klein presenteerden dinsdagmiddag in ZIMIHC Theater Zuilen wat er tussen 2 juni en 11 november allemaal gaat gebeuren. Het is een prachtig en uitgebreid programma waarmee door, voor en met Utrechters de verjaardag van de stad wordt gevierd.


Op 2 juni beginnen de festiviteiten. Het is dan precies 900 jaar geleden dat keizer Hendrik de Vijfde Utrecht stadsrechten verleende. “Onze mooie stad heeft 900 jaar stadsrechten en dat is reden voor een groot feest voor álle Utrechters”, zegt burgemeester Sharon Dijksma. “Met als letterlijk hoogtepunt een wel heel bijzonder optreden vanaf de Domtoren.”

Taart, Kensington en zingen

Alle Utrechters die op 2 juni jarig zijn, worden uitgenodigd aan het einde van de middag om in de Zadelstraat en op de Mariaplaats hún en de verjaardag van de stad te vieren. Lange tafels vol met taart! De meer dan 1000 jarigen ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging.

Letterlijk hoogtepunt op 2 juni is het optreden van de Utrechtse band Kensington vanaf de Domtoren. Ook Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig speelt mee op het carillon. Deze afsluiting van de openingsdag is een initiatief van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging. Een unieke beleving waar iedereen voor is uitgenodigd! Verder zijn ook álle Utrechtse musea de hele dag gratis te bezoeken, waaronder Het Utrechts Archief dat ook de 900 jaar oude stadsrechten bewaart. En Paleis Lofen, het paleis van keizer Hendrik V waar de stadsrechten 900 jaar geleden getekend zijn, opent voor de eerste keer zijn deuren.

Speciaal voor deze verjaardag is er ook een anthem (lied) geschreven door de Utrechtse rapper DUIMALOT. Vanaf 10.00 uur ‘s ochtends brengen schoolkinderen in verschillende wijken dit lied getiteld “Freedom City” samen met de artiest ten gehore.

Honderden activiteiten

Natuurlijk is er ook na 2 juni nog heel veel in de stad te beleven. Tot 11 november barst het van de festiviteiten: wijkfeesten, festivals, boeken, kunst, podcasts, muziek, koren, theater, quizzen, circus, opera en nog zoveel meer.

“Er zullen tussen 2 juni en 11 november zo’n 200 unieke activiteiten zijn door de hele stad”, zegt wethouder Anke Klein (Utrecht 900 jaar). “Sommige activiteiten vinden meerdere keren plaats. Dus al met al zijn er zeker 600 feestjes te bezoeken. Het is een prachtig en uitgebreid programma voor het vieren van 900 jaar stadsrechten.” Het programma groeit nog iedere dag. Op utrecht900.nl is steeds het actuele programma te vinden.

Verbinding

Het programma verbindt het grote wielerevenement de Vuelta met het feest van 900 jaar stadsrechten. Net als het internationale Leading Voices festival en het ‘Rondje Singel’: na twee jaar kunnen we de opening van de Singel in september echt vieren. En ook de Canal Pride op zaterdag 4 juni staat in het teken van Utrecht 900.

De afsluiting van Utrecht 900 jaar stadsrechten is op 11 november met de Parade zonder Muren. Een uitgebreide variant van de Sint Maarten Parade.