UTRECHT - De Koningsweg krijgt een andere inrichting en wordt een aantrekkelijke straat voor fietsers en voetgangers. Ook komt er meer ruimte voor groen. Met deze herinrichting werkt Utrecht aan een levendige en leefbare stad met de focus op fietsers, voetgangers en groen.


Fiets- en autoverkeer delen straks de rijbaan in twee richtingen en de maximale snelheid wordt 30 kilometer per uur. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor groen. Wethouder Lot van Hooijdonk (Mobiliteit). “Ik ben blij dat we weer een stap verder zijn om een mooie Koningsweg te maken. Door de groei van het fietsverkeer is de Koningsweg een steeds belangrijker onderdeel van het fietsnetwerk van de stad. Met deze aanpassingen verbeteren we de verbinding van de binnenstad met de regio en krijgen de fiets en voetganger meer ruimte.”

De Koningsweg kent al een zeer divers en druk gebruik door lokaal, stedelijk en regionaal fietsverkeer. Door drukke kruispunten en/of barrières te verminderen, zal een aangenamere fietsroute ontstaan. Daarnaast is de ambitie om de straat zoveel als mogelijk klimaatbestendig te maken.

Woensdag 28 juni organiseert de gemeente een informatieavond in Stadion Galgenwaard over de plannen voor Maarschalkerweerd, waaronder die voor de Koningsweg. Later dit jaar kunnen omwonenden en andere geïnteresseerden hun mening geven over de aanpak voor de Koningsweg. De start van de werkzaamheden staat gepland voor 2025.