UTRECHT - Verzetsvrouw Truus van Lier heeft vanaf nu een standbeeld in het Zocherpark in Utrecht. In aanwezigheid van familie van Van Lier en betrokken Utrechters werd het kunstwerk vrijdag door wethouder Anke Klein (Cultuur) onthuld. “Het beeld is een blijvend eerbetoon aan Truus van Lier en alle vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inzetten voor onze vrijheid”, sprak Klein.


Met het beeld wil de gemeente Utrecht de rol van vrouwen in het verzet blijvend onder de aandacht brengen. “Het werk van verzetsvrouwen is tot nu toe onderbelicht gebleven”, zegt Klein. “Het vergt moed van een individu om in opstand te komen tegen onrecht en onderdrukking. Dit beeld nodig voorbijgangers uit om daarover na te denken.”

Echt persoon

Het kunstwerk is van de hand van Joyce Overheul. Van de verzetsvrouw Truus van Lier zijn alleen een paar portretfoto’s bewaard gebleven. Er is niet bekend hoe het lichaam van Van Lier eruitzag. Daarom besloot Overheul voor dat deel van het beeld gebruik te maken van een model. Ze maakte een afgietsel van het lichaam van Juliëtte Meeuwsen, een rechtenstudente die aan de Universiteit van Utrecht studeert. Truus studeerde ook Rechten aan de Universiteit van Utrecht. Op basis van de bewaarde portretfoto’s heeft beeldhouwer Marieke van der Meer het gezicht van Truus geboetseerd. Op deze manier legt de kunstenaar de verbinding tussen heden en verleden: een rechtenstudente van nu ‘draagt’ het portret van toen.

Het monument is meer dan alleen een icoon voor de verzetsstrijdster. Hier staat een echt persoon, een jonge vrouw, die zowel krachtig als kwetsbaar is. Het was voor kunstenaar Overheul belangrijk dat het beeld een herkenbaar vrouwenbeeld zou zijn. Om zo bij te dragen aan een betere representatie van vrouwen in de kunst in de publieke ruimte.

Betrokken Utrechters

Dit monument is een initiatief van betrokken Utrechters om Truus van Lier en de vrouwen in het verzet permanente herkenbaarheid te geven. Zij zijn onder andere betrokken bij het bekende narcissenmonument, dat ieder jaar weer bloeit. Een vertegenwoordiging van deze initiatiefnemers heeft van begin tot eind meegedacht over het uiteindelijke kunstwerk. Het beeld van Truus van Lier staat in het Zocherpark in Utrecht, ter hoogte van de kruising bij het Willemsplantsoen en de Walsteeg. Tegenover de oever waar jaarlijks ‘Truus’ in narcissen verschijnt.

Truus van Lier (Utrecht, 22 april 1921 – Sachsenhausen, 27 oktober 1943)

Truus van Lier was een iconische verzetsvrouw. Ze is 19 jaar als Nederland in 1940 betrokken raakt bij de Tweede Wereldoorlog. Datzelfde jaar start ze met een studie Rechten aan de Universiteit Utrecht. Op meerdere manieren komt zij in de jaren die volgen in verzet tegen de Duitse overheersing: onder meer door een verzetskrant rond te brengen, Joodse onderduikers te helpen en te infiltreren in de NSB.

Op 3 september 1943 doodt ze Gerard Kerlen in de buurt van zijn woning vlakbij het Willemsplantsoen. Kerlen was hoofdcommissaris van de Utrechtse politie, lid van de NSB en stond op het punt een groep joodse mensen en verzetslieden te laten oppakken. Truus vlucht weg via de Walsteeg en duikt onder, maar wordt zes weken later verraden, vastgezet, afgevoerd naar concentratiekamp Sachsenhausen en daar ter dood gebracht. Ze werd 22 jaar.