UTRECHT - Tijdens de uitbreiding en herinrichting van het nijntje museum verhuist het kindermuseum tijdelijk naar de voormalige bibliotheek aan de Oudegracht 167 in Utrecht. Naar verwachting gaan daar half november de deuren open.


Het Centraal Museum Utrecht werkt aan de eerder aangekondigde uitbreiding en herinrichting van het nijntje museum. Deze uitbreiding is nodig omdat het huidige museum te klein is voor de vele bezoekers die er jaarlijks komen. Door de vergroting is het mogelijk om ook een theater experience én nijntje café in het museum onder te brengen.

Authentiek, sfeervol en centraal gelegen
We gingen op zoek naar een alternatieve locatie om te voorkomen dat bezoekers overlast ervaren door de werkzaamheden en het museum niet behoeven te missen. Deze locatie vonden we met hulp van binnenstadondernemers én de gemeente Utrecht in de voormalige bibliotheek aan de Oudegracht. Deze plek biedt een authentieke, sfeervolle en centraal gelegen ruimte om het hele huidige nijntje museum onder te brengen. Dit betekent dat de kinderen in herkenbare ruimtes op onderzoek kunnen uitgaan, want alle nijntje themaruimtes verhuizen mee.

Elkaar versterken na coronacrisis
Zakelijk directeur Marco Grob: “Er is na vijf jaar nijntje museum nog steeds heel veel belangstelling voor een bezoek aan de wereld van nijntje en haar vriendjes. Dat merkten we ook na de heropening afgelopen juni. Ik ben daarom erg blij dat we in de voormalige bibliotheek een zeer toepasselijke en geschikte locatie hebben gevonden om in deze behoefte te kunnen blijven voorzien, ook tijdens de verbouwing. We verwachten dat het museum bijdraagt aan de aantrekkingskracht van de binnenstad, het is mooi dat ondernemers en culture instellingen elkaar kunnen versterken, zeker nu na de coronacrisis.”

Impuls geven aan binnenstad
Wethouder Vastgoed Eelco Eergenberg: “Het is prachtig om te zien hoe dingen soms samen kunnen komen. Als gemeente hebben we een Rijksmonument, dat iedere Utrechter kent, op een unieke centrale locatie waar wij een huurder voor zochten. Het liefst een die een maatschappelijke impuls aan de binnenstad kon geven. Tegelijkertijd zochten nijntje en haar vriendjes een tijdelijk nieuw onderkomen, omdat hun eigen museum verbouwd wordt. Een win-win situatie met een prachtig Utrechts sausje erover heen.”

Ruime opzet
Samen met de Vastgoedorganisatie van de gemeente Utrecht gaan ontwerper en museum de komende periode aan de slag om de tijdelijke locatie verder vorm te geven. Op de begane grond zullen de ticketcontrole, de winkel en de garderobe worden ingericht. Op de eerste verdieping zal het museum en een bescheiden horecavoorziening worden gevestigd.

Opening vernieuwd nijntje museum zomer 2022
Het vernieuwde nijntje museum in de Agnietenstraat gaat naar verwachting in de zomer van 2022 open. Dit bevat nieuwe en verbeterde themaruimtes en een theater experience, waarmee het museum museum zijn aanbod kan uitbreiden en ook meer bezoekers kan ontvangen. Ook is er een eigen horecagelegenheid.

Mercis, dat wereldwijd de rechten van Dick Bruna beheert, en de BankGiro Loterij, dankzij de deelnemers, droegen ieder een miljoen euro bij aan het nieuwe nijntje museum.