UTRECHT - De gemeente Utrecht neemt het in het NK Tegelwippen op tegen andere grote gemeenten zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Breda en Leeuwarden. Utrecht zet in op minimaal 100.000 tegels die door bewoners worden vervangen door planten, bloemen of gras. De stad die de meeste betegelde plekken groener krijgt, wint.


Kees Diepeveen, wethouder openbare ruimte: “Minder tegels en meer groen, het klinkt simpel. En dat is het ook. In de openbare ruimte vervangt de gemeente asfalt of stenen voor groen waar dat kan. Maar we kunnen het niet alleen. Zo’n 60 procent van de Utrechtse buitenruimte is van particulieren en bedrijven. Daarom wil ik alle inwoners van de gemeente Utrecht oproepen om (een paar) tegels te wippen en te vervangen voor groen of een geveltuintje!”

Burendag: 900 geveltuinen voor 900 jaar Utrecht

Dit jaar hebben we dan ook een ambitieus doel gesteld: 100.000 gewipte tegels én 900 nieuwe geveltuinen. De 900 geveltuinen zijn een bijdrage aan de viering dat Utrecht dit jaar 900 jaar stadsrechten heeft. Op de eerste burendag in april zullen bewoners uit 25 straten maar liefst 155 geveltuinen aanleggen. Utrechters werken met enthousiasme mee aan de vergroening van de stad. de aanmeldingen voor de eerste burendag gingen zo hard dat de gemeente die moest sluiten. In september wordt een tweede burendag georganiseerd.

Draag ook een steentje bij: De gemeente helpt met ophaalservice, leenfietsen en aanhangers

Alle Utrechters kunnen meedoen met hun buurt straat en ook een eigen tuin. Wip jouw tegels en meld het aantal gewipte tegels op www.nk-tegelwippen.nl. Alleen dan tellen de gewipte tegels mee en maken we als Utrecht kans om het NK Tegelwippen te winnen.

Bewoners kunnen hun tegels inleveren bij één van de drie afvalscheidingsstations in Utrecht. Maar ze kunnen ook een afspraak maken om de tegels te laten ophalen. Dat kan op www.utrecht.nl/tegelophaalactie. . Er is een ophaalservice voor mensen die tegels uit hun tuin hebben gewipt en zijn er geveltuinbakfietsen of aanhangers te leen op de afvalscheidingsstations. Daar kunnen inwoners oude tegels in wegbrengen en kunnen ze meteen de materialen in vervoeren die ze van de gemeente krijgen, zoals tuinaarde, een schop en een tegelknipper.