UTRECHT - Op 10 en 11 september viert Utrecht de singel met de stad. Met het Rondje Singel wordt het uitgestelde openingsfeest van de singel uit 2020 én een weekend feest als onderdeel van Utrecht900 samengebracht. De singel is namelijk onlosmakelijk verbonden met 900 jaar stadsrechten en is de kers op de taart van 15 jaar bouwen in het Stationsgebied. Daarom verandert het gebied rond het station op zondag in een clubscene op plekken die normaal dicht blijven. Het weekend wordt afgesloten met een openluchtconcert op een podium in de singel bij TivoliVredenburg.


Wethouder Stationsgebied Eelco Eerenberg opent op 10 september het Rondje Singel. “Het terugbrengen van het water in de singel was het sluitstuk van vijftien jaar bouwen in het Stationsgebied; van TivoliVredenburg tot het Stationsplein. De opening van de singel hadden we in 2020 met de stad willen vieren. Dat kon toen en ook vorig jaar niet door de coronamaatregelen. Nu kunnen we eindelijk onze belofte inlossen. De singel wordt het podium én decor van een feestelijk programma met allerlei activiteiten. Binnen en buiten, muziek en monumenten, cultuur en natuur, yoga en abseilen. Voor elke Utrechter wel wat. Ook opent het Stationsgebied deuren die normaal gesloten blijven.”

Zaterdag 10 september: monumenten en cultuur

Op zaterdag 10 september is het ook Open Monumentendag Utrecht: bijzondere monumenten rond de singel openen hun deuren met op diverse plekken optredens van jong Utrechts talent.

Zondag 11 september: pak de boot, dans, wandel

Op zondag 11 september is er een cultureel programma bij hotspots aan de singel, zoals onder andere theater en dans in de Stadsschouwburg en het Lucasbolwerk, beeldende kunsten in de voormalige gevangenis Wolvenplein en stand-up comedy in de sterrenwacht Sonnenborgh, literatuur met Utrechtse schrijvers en dichters in een pop up leeszaal in het Geertebolwerk, een creatief en cultureel kinderfestival op Paardenveld en muziek met een Lazy Sunday Afternoon in park Lepelenburg.

“Het is bijzonder dat bijna de gehele culturele sector rond de singel vertegenwoordigd is", aldus Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing dat Rondje Singel mede organiseert. “Ga absoluut kijken want het is een mooie manier om het aanbod van deze nog altijd van corona herstellende sector te ervaren. Ik ben onder de indruk van de wijze waarop alle partijen met elkaar een geweldig feest van Rondje Singel maken. Weer een uniek evenement in het jaar dat Utrechters samen 900 jaar stadsrechten vieren."

Op zondag is er nog meer te doen. Er worden gratis wandelingen met gidsen aangeboden, zoals een rondje natuur, rondje beelden, rondje historie en rondje architectuur. Ook zijn er surprise-optredens vanaf bootjes in het water. Er wordt gedanst op het water voor de Geertekerk en in het park bij Sonnenborgh. Het publiek kan gratis mee met bootjes die tussen alle festivallocaties heen en weer varen.

Clubben in het Stationsgebied: wandel op het bollendak

In het Stationsgebied kun je de hele zondag gaan ‘Clubben’. Deze plek, waar dagelijks zoveel mensen doorheen reizen, vergaderen of winkelen, krijgt voor één dag een andere bestemming. Je komt op plekken waar je normaal niet kan komen. Allerlei verschillende clubs geven je een ander perspectief op het gebied. Met Club Relax kun je met 100 personen een yogasessie in de ochtend doen op de 22e verdieping van Central Park. De rest van de dag kun je daar ‘hangen’ en verliefd worden op de stad of elkaar.

Met Club Dare kun je gaan abseilen vanaf Creative Valley of een stormbaan pakken op het Smakkelaarsveld. In Creative Valley zorgt Club Jazz voor de juiste vibes. Met Club Jochie kun je in het Inntel Hotel op zoek naar verklede Jochies en Wijffies (Where is Wally?). En een paar gelukkigen kunnen zelfs een unieke wandeling óp het Bollendak winnen.

Singelconcert: klassiek en jazz op het water

Het weekend wordt afgesloten met een openluchtconcert van Pynarello samen met de funky jazzband Gallowstreet op een podium in de singel voor TivoliVredenburg. Dit concert is voor iedereen toegankelijk. Meer informatie over het programma van Rondje Singel volgt later.

Rondje Singel is een samenwerking van de gemeente Utrecht, Utrecht900, Utrecht Marketing, Open Monumentendag Utrecht, Klépièrre, ondernemers in het Stationsgebied, TivoliVredenburg, ZIMIHC en talloze andere culturele partners.