UTRECHT - Rosa Ruth Boesten wint met haar film Master of Light de Filmprijs van de Stad Utrecht 2022. De gemeente kent de prijs in de NFF Debuutcompetitie voor de 18e keer toe. Boesten ontvangt € 7.500 en een beeld van kunstenaar Noor Nuyten; de Gouden Berg.


De jury oordeelde dat Master of Light een ‘ongelofelijke prachtfilm’ is en heeft ook lovende woorden over het camerawerk. “De film van Rosa Ruth Boesten doet alles wat een film hoort te doen. Het verhaal van de Amerikaanse kunstenaar George Anthony is nog sterker gemaakt door het zo duidelijk op een poëtische manier op te bouwen en te vertellen”, aldus de jury.

Eva Oosters, wethouder cultuur, benadrukt het belang van deze prijs. “Het is belangrijk dat we net afgestudeerde makers een podium bieden en stimuleren door te gaan met hun veelbelovende werk. Ik ben er trots op dat we als gemeente deze prijs ieder jaar uitreiken. Deze erkenning helpt debutanten een plek te krijgen in de filmwereld.” Oosters noemt Boesten een veelbelovend talent. “Rosa Ruth laat ons met haar film zien dat je altijd hoop moet houden, hoe lastig de situatie ook is. Het is belangrijk dat we verhalen zoals in deze film blijven vertellen.”

Podium voor debutanten

Dit jaar waren er meer dan 100 inzendingen voor de NFF Debuutcompetitie. Een vakjury bestaande uit Nina Badoux, Regard Ibrahim en Sia Hermanides koos hieruit drie genomineerden. Naast Rosa Ruth Boesten waren dit Louis Hothothot met de film Four Journeys

en Nelly dos Reis en Soraya Pol met de film getiteld Liever Kroes.

Het Nederlands Film Festival (NFF) kent een aparte competitiecategorie voor de debuutfilm. Elk jaar wordt de beste debuutfilm bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht. Met de prijs worden de naam en het werk van de filmmaker voor goed verbonden aan het Nederlands Film Festival. Het NFF biedt net afgestudeerde makers van diverse Nederlandse film- en kunstopleidingen een podium. Hun werk wordt tijdens het festival getoond aan publiek en toekomstige collega’s.

Stappen in film- en televisiewereld

De gemeente Utrecht reikt de Filmprijs van de Stad Utrecht sinds 1983 uit; sinds 2005 in de huidige vorm. Met de prijs ondersteunt de gemeente Utrecht het NFF nieuwe makers te helpen bij het zetten van de eerste stappen in de film- en televisiewereld. De competitie helpt ook bij het verbreden van een professioneel netwerk en stimuleert om talent te blijven ontwikkelen en in te zetten.

De Gouden Berg

Noor Nuyten maakt sinds 2020 het beeld dat hoort bij de filmprijs. Voor de Gouden Berg gebruikte zij vermalen defecte filmcamera’s en ander film-gerelateerd materiaal. De kunstenaar heeft hier gerecycled 24-karaat goudstof aan toegevoegd. Elke winnaar van de debutantenprijs ontvangt een uniek 3D-geprint exemplaar.

Op maandag 26 september vond de prijsuitreiking plaats tijdens de Talent Award Ceremonie in de Utrechtse Stadsschouwburg.