UTRECHT - Spellenwinkel Subcultures is dit jaar de trotse winnaar van de Toegankelijkheidsprijs, een prijs die de gemeente Utrecht ieder jaar uitreikt. Deze winkel aan de Oudegracht kreeg het beste oordeel van de jury en de meeste stemmen van het publiek. Subcultures wint hiermee € 3.000,-.

“Geweldig dat spellenwinkel Subcultures er zo goed voor zorgt dat iedereen een spelletje kan spelen en zich bij hen welkom voelt”, zegt wethouder Linda Voortman die de prijs uitreikte. “Zij zijn een voorbeeld voor andere organisaties en ondernemers. Ik hoop dat spellenwinkel Subcultures veel mensen inspireert. Overigens ook mijn complimenten voor alle andere genomineerden die toegankelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Iedereen in Utrecht moet overal kunnen komen, informatie vinden en mee kunnen doen. Ook wanneer je in een rolstoel zit, slechtziend bent of een andere beperking hebt. Ik ben blij dat steeds meer organisaties en bedrijven in Utrecht daar aan werken.”

Toegankelijke escaperoom en spelletjes-advies

Subcultures heeft onder meer een escaperoom die voor iedereen toegankelijk is, ook voor doven en slechthorenden. De spellenwinkel maakt ook vlogs over hoe je bestaande spellen aan kunt passen zodat meer mensen er plezier aan beleven. Ook geven zij in de winkel spelletjes-advies aan mensen met een beperking en vertellen ze ontwikkelaars hoe zij hun spellen toegankelijker kunnen maken. Verder verkopen zij aangepaste speelstukken en spreken de medewerkers onder meer gebarentaal.

Van de 3.000 euro wil de spellenwinkel in ieder geval nieuwe vlog-apparatuur aanschaffen. Zo kunnen ze nog meer en betere vlogs maken over toegankelijker maken van (bestaande) spellen, zodat meer mensen samen spellen kunnen spelen.

Tweede en derde prijs


De tweede prijs, een geldbedrag van € 2.000,-, gaat naar IJsclub Siberia. Een club die toegankelijke, sportieve en culturele evenementen organiseert voor de buurt. In de winter is de club op natuurijs te vinden en in de zomer zijn ze op wisselende locaties. Er is altijd een rolstoeltoegankelijk toilet en er zijn ijssleeën voor mensen met een fysieke beperking beschikbaar.

Kampong Jeu de Boules wint de derde prijs van € 1000,-. Zij maken jeu de boules mogelijk voor iedereen, zoals mensen die herstellende zijn na een ziekte. Iedereen is welkom: jong én oud. Ook mensen die slecht kunnen zien kunnen met hun spelparters meespelen. De jeu de boules banen zijn toegankelijk. Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten en mensen die slecht ter been zijn kunnen parkeren direct naast de velden.

Meer over de Toegankelijkheidprijs.

Utrecht werkt samen aan toegankelijkheid

Utrecht werkt samen aan toegankelijkheid. Daarom ondertekenden vorig jaar 17 partners het Stadsakkoord “Utrecht voor iedereen toegankelijk’. Op 7 oktober a.s. zetten opnieuw 9 partijen hun handtekening. Dit zijn de Fietsersbond, U-stal, het Powerplatform (HU) en Onbeperkt Studeren (UU), Fietsburgemeester, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht Marketing, Cultuur & School en In Contact Bijzonder. We nodigen iedereen uit om ook partner te worden.

Daarnaast roepen we Utrechtse ondernemingen en organisaties op hun toegankelijkheid te verbeteren. Wanneer dit kosten met zich meebrengt is het mogelijk hiervoor subsidie aan te vragen.