UTRECHT - Cobie de Vos heeft donderdagavond de Maartenspenning ontvangen uit handen van locoburgemeester Eva Oosters. Zij krijgt deze stedelijke onderscheiding vanwege haar buitengewone inzet voor de cultuursector in Utrecht.

Van 2005 tot 2013 was De Vos zakelijke leider van Stichting Huis en Festival aan de Werf. De Vos was verantwoordelijk voor het operationele functioneren van dit theaterproductiehuis en het jaarlijkse theaterfestival: financieel beheer, personeelszaken, facilitair beheer, financiering en fondswerving, marketing en publieksservice. Ze bood met haar creativiteit, denkkracht en verbindend vermogen vele theatermakers een prachtig huis voor ontwikkeling.

Ook heeft ze als ad interim voor SWK030 veel voor de makers in de stad betekent. Ze wist verbindingen te leggen, die uiteindelijk leidde tot een fusie van WK030 en Sophies Kunstprojecten tot DePlaatsmaker. Dat is een stichting die ruimte organiseert voor kunstenaars, creatieven en culturele instellingen. Op dit moment worden er zo’n 650 creatieve ruimtes via DePlaatsmaker verhuurd door heel Utrecht. De kennis van De Vos over het culturele veld in combinatie met haar innovatiekracht is altijd heel waardevol geweest.

“Wij zijn dankbaar voor jouw creativiteit, visie en innovatieve ideeën waarmee jij de podiumkunsten van Utrecht hebt opgetild”, zegt wethouder Eva Oosters.

Vanaf 2013 tot mei dit jaar was De Vos directeur van Het Huis Utrecht. Zij heeft intensief contact gehad met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), een belangrijke eerste schakel in de keten van talentontwikkeling, productie en presentatie van cultuur. Op dit moment is De Vos interim zakelijk directeur bij SPRING.

De Maartenspenning is een stedelijke onderscheiding van de stad Utrecht. Burgemeester en Wethouders kennen deze onderscheiding toe aan vrijwilligers of bestuurders die zich vooral op cultureel gebied lange tijd op een buitengewone manier voor Utrecht hebben ingezet.