UTRECHT - Afgelopen zaterdag vond de derde editie van de World Cleanup Day plaats. Ruim 900 inwoners leenden een knijper van de gemeente Utrecht en gingen de straat op om zwerfafval op te rapen. In elke wijk vonden meerdere opruimacties plaats.

De gemeente Utrecht riep de afgelopen weken samen met vrijwilligers uit de klankbordgroep ‘Utrecht Schone Stad’ inwoners op om deel te nemen aan de World Cleanup Day. Aan deze oproep is ruim gehoor gegeven. Er melden zich dit jaar 3,5 keer meer inwoners aan bij gemeente ten opzichte van vorig jaar, verdeeld over meer dan 40 opruimacties.

Sigaretten het meest opgeraapt

Via de app ‘Litterati’ konden deelnemers bijhouden welke items ze het meeste opraapten. Sigarettenfilters werden het meest geregistreerd, gevolgd door verpakkingen en blikjes.

Wethouder Kees Diepeveen: “Het is fantastisch om te zien dat steeds meer Utrechters zich inzetten voor de strijd tegen zwerfafval. Niet alleen tijdens de World Cleanup Day, maar ook het hele jaar door. Ik ben trots op deze vrijwilligers en wil ze enorm bedanken voor hun inzet om samen de stad schoon te houden.”

Steeds meer vrijwilligers
Er melden zich ook steeds meer inwoners aan om het hele jaar door (minimaal maandelijks) zwerfafval op te ruimen. Dit kwartaal ontving de gemeente zes keer meer aanmeldingen ten opzichte van vorig jaar. In totaal trekken ruim 1.000 vrijwilligers er regelmatig op uit om zwerfafval op te ruimen. De meeste vrijwilligers wonen in Vleuten-De Meern, gevolgd door wijk Zuid en Leidsche Rijn.

Voor meer informatie, kijk op www.utrecht.nl/zwerfafval. Helpen met zwerfafval opruimen? Meld je aan via samenschoon@utrecht.nl.