UTRECHT - In het Utrechtse Griftpark staan grote portretten van jonge mensen met hun openhartige verhalen over depressie. Vandaag opende wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid) deze openluchttentoonstelling “OPEN over depressiviteit”. De gemeente Utrecht wil hiermee de mentale kwetsbaarheid van jongvolwassenen zichtbaar en meer bespreekbaar maken.


Indringende portretten

De tentoonstelling laat dertig ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. Zij vertellen over hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze ermee omgaan en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De verhalen zijn gecombineerd met indringende portretten. Fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) door heel Nederland hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Deze zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling, een fotokrant en een podcast.

Website voor jongeren met mentale klachten

Sinds vandaag is ook de website studentenzorgwijzer.nl online. Dit is een initiatief van de Huisartsen Utrecht Stad (HUS). Hierop kunnen studenten en jongeren snel zien waar ze terecht kunnen met onder meer burn-out klachten of geldzorgen. “Als jongeren worstelen met mentale klachten moeten zij goed en snel de weg kunnen vinden naar hulp of advies”, zegt Eerenberg. “Daarom ben ik heel blij met deze tentoonstelling en de website van de huisartsen. Dit helpt mentale klachten bespreekbaar te maken en hulp in te schakelen als dat nodig.”

Stichting Open mind

OPEN over depressiviteit is een initiatief van Open mind, een stichting die als doel heeft om onrechtvaardigheden, mis(ver)standen en vooroordelen in een ander licht te plaatsen. Open mind brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek en maakt deze daarmee bespreekbaar. Dat doen zij onder andere met impactvolle kunstprojecten en relevante verhalen in de openbare ruimte.