UTRECHT - Archeologen van de gemeente Utrecht doen in Strijkviertel onderzoek naar een eendenkooi uit de 17e eeuw. Het is de eerste keer in Nederland dat een verdwenen eendenkooi in zijn geheel wordt opgegraven. Door het onderzoek hopen de archeologen meer te weten gekomen over het bijna verdwenen ambacht van de kooiker. De restanten van de eendenkooi in Strijkviertel konden vanwege de ontwikkeling van het bedrijventerrein Strijkviertel niet in de bodem bewaard blijven. Daarom graven de archeologen hem nu op.


De eendenkooi van Strijkviertel was ongeveer 130 bij 40 meter en bestond uit een kooiplas met vier vangpijpen. Nadat de eendenkooi in de 18e eeuw uit gebruik raakte, is hij opgevuld met grond en uit het landschap verdwenen. Bij de opgraving zijn de kooiplas en de vier vangpijpen teruggevonden. De resultaten en conclusies van het onderzoek komen beschikbaar in een rapport op de website van de gemeente Utrecht.

Typisch Nederlands erfgoed

In Nederland is van ruim 1.500 eendenkooien het bestaan bekend. Tegenwoordig zijn daar nog zo’n 100 van over. De eendenkooien waren oorspronkelijk bedoeld om eenden te vangen voor consumptie. Tot halverwege de twintigste eeuw werden ze daar nog voor gebruikt. Tegenwoordig worden de dieren nog gevangen om ze te ringen voor wetenschappelijk onderzoek. Sommige eendenkooien hebben een educatieve functie of dienen als voorbeeld van een oud ambacht.

Wat levert het onderzoek op?

De eendenkooi van Strijkviertel is de eerste eendenkooi in Nederland die in zijn geheel wordt opgegraven. Door het onderzoek hopen we meer te weten te komen over het functioneren van het bijna verdwenen ambacht en het leven van de kooiker. Het onderzoek helpt ook bij de kennis en de waardering van de ondergrondse restanten van andere verdwenen eendenkooien, zodat we ze goed kunnen bewaren.

Bedrijvenpark Strijkviertel

De opgraving vindt plaats voorafgaand van de bouw van het duurzame en circulair gebouwde Bedrijvenpark Strijkviertel. Utrecht heeft dit bedrijvenpark nodig vanwege de groei van de stad en de behoefte aan meer banen. Het wordt een plek om te werken, maar ook om te recreëren, te sporten, te wandelen en te fietsen. Het Bedrijvenpark Strijkviertel biedt zo’n 20 hectare aan kavels voor bedrijven, waarvan de eerste in 2024 kan worden uitgegeven.

Open dag

Voor belangstellenden is het mogelijk de opgraving van de eendenkooi van Strijkviertel te bezoeken op zondag 4 september tussen 13:00 en 16:00 uur. Meer informatie over de open dag is te vinden op www.utrecht.nl/eendenkooistrijkviertel.