UTRECHT - Wethouder Kees Diepeveen bezorgde de 5000e zwerfafval knijper bij een Utrechtse inwoner. Inwoners die regelmatig zwerfafval opruimen kunnen gratis een knijper aanvragen bij de gemeente.


David Philipoom ruimt regelmatig op in het Griftpark. Afgelopen woensdag brachten wethouder Kees Diepeveen en een Utrecht Schone Stad coach een knijper bij David en zijn dochter Alexandra. Daarmee zijn er in gemeente Utrecht al 5000 knijpers uitgedeeld.

Alexandra: “Ik ruim graag in het park voor mijn deur op. Een paar van mijn klasgenootjes doen het ook. Maar het zou fijn als iedereen die in het park komt picknicken, het afval ook weer mee naar huis neemt.”

Tijdens een klein rondje opruimen met de wethouder vindt Alexandra allerlei zwerfafval: blikjes, dopjes, peuken en verpakkingen van eten. Utrecht telt steeds meer ‘opruimhelden’: inwoners van Utrecht die helpen in de strijd tegen zwerfafval. Er wordt op veel verschillende manieren zwerfafval ingezameld. Opruimhelden gaan bijvoorbeeld wandelen, joggen of fietsen, maar er worden ook gratis kano’s en sups uitgeleend aan inwoners die zwerfafval uit de grachten willen weghalen.

Wethouder Kees Diepeveen: “Steeds meer Utrechters dragen, op allerlei manieren, bij aan het mooi maken en houden van onze stad. Ik zie met regelmaat iemand met een afvalprikker in de stad lopen. Dat vind ik fantastisch: samen gaan we de strijd tegen zwerfafval aan.”

Inwoners die zwerfafval willen oprapen, kunnen een gratis knijper aanvragen bij de gemeente Utrecht. De knijper wordt thuis afgeleverd door een ‘Utrecht Schone Stad coach’.

De knijpers kunnen ook worden opgehaald in de buurt van elk Utrechts afvalscheidingsstation. Buiten de hekken van de afvalscheidingsstations zijn zogeheten ‘knijperhubs’ geplaatst: een bak met gratis mee te nemen knijpers.

Meer informatie over het aanvragen van een gratis knijper op utrecht.nl/zwerfafval.