UTRECHT - Sinds de Bevrijding in 1945 was oorlog voor ons land altijd een 'Ver van ons bed-show', ook al waren wij erbij betrokken, of het nu in Indonesië of Korea was, het bleef ver weg. Ook andere conflicten die sindsdien uitbraken; de oorlog in Vietnam, koloniale oorlogen in Afrika, staatsgrepen in Zuid-Amerika, het was allemaal zo ver weg, dat het ons niet direct raakte. Zelfs de oorlog in voormalig Joegoslavië niet, dat was tenslotte een intern conflict. Net als de burgeroorlog in Syrië, die pas voor ons van belang werd toen er een grote stroom vluchtelingen naar ons land kwam.

Op 22 februari 2022 kwam daar een einde aan, niet alleen werd er een Europees land binnengevallen, de aanvaller was een van de wereldgrootmachten. Het risico van een atoomoorlog kwam opeens weer heel dichtbij. En na 7 oktober 2023 spleet het Israëlisch-Palestijnse conflict ook in ons land de meningen. Na bijna 80 jaar vrede in ons land, is het moeilijk voor te stellen wat het betekent om in oorlog te zijn. Er zijn steeds minder mensen die ons er uit de eerste hand over kunnen vertellen.

Omdat er zoveel meer zaken zijn die onze aandacht vragen, blijft het belangrijk en waardevol om te herdenken. In de Salon van Weleer zal vaste voorlezer Frans de Wit een aantal verhalen van de hand van huisschrijver Gert van Veen rond herdenken en gedenken voorlezen. Verhalen die tot nadenken stemmen en wellicht herinneringen boven brengen. Tussen de verschillende verhalen door is er daarom gelegenheid om daarover met elkaar van gedachten te wisselen.

Reserveren voor de voorstelling van 4 mei, die begint om 19.45 uur kunt u door te bellen naar 06-45355966 of 030-2102636, of stuur een e-mail naar: info@salonvanweleer.nl. De toegang is gratis, net als een kopje koffie of thee. U vindt de Salon van Weleer aan de Oudegracht 290, werfkelder.

Ga voor meer informatie naar: https://salonvanweleer.nl/herdenkingsverhalen.html